IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франсоа Фийон ще е кандидатът на десните за президент на Франция

Франция не е мултикултурна нация - чужденците трябва да бъдат асимилирани, смята бившият премиер на страната

23:08 | 27.11.16 г.
<p>
	Франсоа Фийон. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Франсоа Фийон. Снимка: Ройтерс

Бившият премиер Франсоа Фийон спечели първичните избори в консервативната партия Съюз на народното движение във Франция, съобщи The Guardian. На втория тур Фийон печели с голяма преднина пред 71-годишния кмет на Бордо Ален Жупе.

Първите данни показват, че за Фийон са гласували 69,5% от участвалите в партийния вот.

62-годишният Франсоа Фийон беше премиер на Франция по време на мандата на Никола Саркози в годините между 2007 година и 2012 година. На първия тур на първичните избори в десницата Саркози обаче остана трети и се отказа от битката за президентския пост.

Управляващата партия ще проведе своите първични избори през януари. Първият тур на изборите за президент във Франция е насрочен за 23 април 2017 година.

Президентските избори имат потенциала да разтърсят политическата система във Франция, след като Доналд Тръмп спечели президентския пост в САЩ, посочва още изданието. Предварителните проучвания показват, че големи шансове да спечели на първия тур има кандидатът на националистите Марин Льо Пен.

Тя обаче няма големи шансове да спечели поста - на втория тур Франсоа Фийон ще бъде фаворит, прогнозират социолозите.

Като премиер на Франция Франсоа Фийон обещаваше икономически реформи, но не успя да ги реализира. Той не е привърженик на приватизацията на държавните активи и ако стане президент, традиционно високите публични разходи на Франция ще останат значителни.

В своята кампания преди първичните избори Фийон заяви, че Русия не е заплаха, а трябва да бъде партньор при решаването на кризата в Сирия. Той се обяви за премахването на санкциите срещу Москва, с което си спечели определението на защитник на руския президент Владимир Путин.

Фийон заяви още и че радикалният ислям навлиза в страната и превзема френски граждани. През лятото той подкрепи забраната на т.нар. "буркини" - банските костюми, които покриват цялото тяло.

"Франция не е мултикултурна нация", категоричен беше още кандидатът за президент по време на телевизионен дебат. Според него чужденците, пристигащи във Франция трябва да бъдат асимилирани. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още