IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Гърция се разширява за второ поредно тримесечие

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,8%, което е над оценките на анализаторите

16:09 | 29.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на Гърция се е разширила за второ поредно тримесечие, и то над оценките на анализаторите, за периода юли-септември, показват данни на статистическата агенция от вторник. Това засилва очакванията за по-силно възстановяване през следващата година след продължителната рецесия, коментира Ройтерс.

Коригираните оценки показват темп на разширяване от 0,8% през третото тримесечие спрямо април-юли, когато брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 0,4%. Резултатът е по-висок от първоначална оценка за ръст от 0,5% по-рано този месец.

Изправена пред втори преглед на спасителния заем, довел до непопулярни реформи на пазара на труда, Атина се стреми да покаже, че по-високите данъци и намаляването на пенсиите, наложени като част от миналогодишната сделка за финансова помощ от 86 млрд. евро, ще дадат резултат и ще доведат до икономическо възстановяване.

Възстановяването е ключово, за да се намали темпът на безработица от почти 24% - най-високият в еврозоната, и да се поддържа прогнозирания първичен бюджетен излишък от 2% - без разходите по обслужване на дълга, искан от официалните кредитори на Гърция.

Сезонно коригираните данни показват, че икономиката в размер на 175 млрд. евро се е разраснала с годишен темп от 1,8% през третото тримесечие, което е по-бързо от оценката за 1,5%.

Коригираната оценка е над очакванията на пазара. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,5% на тримесечна база и от 1,4% на годишна база за третото тримесечие.

„Данните потвърждават, че икономиката се надига от дъното през второто тримесечие. Местното търсене укрепва през второто полугодие и положителен резултат от 0,1% за годината сега изглежда като правдоподобен сценарий“, каза главният икономист на Eurobank Платон Монокрусос.

Европейската комисия и Гръцката централна банка прогнозират икономиката да се свие с 0,3% през тази година.

Според ЕС икономиката ще се възстанови с 2,7% през следващата година, а централната банка смята, че ръстът ще е от 2,5%. Последните прогнози на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сочат ръст от 1,3% през следващата година.

Разглеждайки компонентите на БВП, ръстът на икономическото производство се дължи на по-силното частно потребление и положителния принос на нетния износ.

Потреблението се е разраснало с 2% спрямо второто тримесечие, като вносът отчита спад от 10,2%, а износът – ръст от 3,7%. Брутото образуване на капитал е намаляло с 30% спрямо предишното тримесечие.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още