IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ги Верхофстад влиза в битката за поста председател на ЕП

Ако той спечели подкрепата на социалистите, това ще блокира кандидатурата на ЕНП - най-голямата партия в парламента на ЕС

12:55 | 05.01.17 г. 1
<p>
	Ги Верхофстад. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Ги Верхофстад. Снимка: архив Ройтерс

Бившият премиер на Белгия Ги Верхофстад ще опита да спечели битката за поста на председател на Европейския парламент (ЕП), съобщава европейското издание Politico. Според него лидерът на либералите в ЕП (АЛДЕ) води преговори с Джани Питела, лидер на парламентарната група на Партията на европейските социалисти (ПЕС), за подкрепа.

По този начин ще бъде блокиран кандидатът на най-голямата политическа сила в парламента – Европейската народна партия (ЕНП), бившият еврокомисар Антонио Таяни.

„Може да има мнозинство в ЕП за кандидат, който подкрепя повече инвестиции и по-малко икономии“, коментира своите шансове Верхофстад. Той определя себе си като единствения кандидат, който може да спре център дясното пространство да поеме поста на председател на ЕП.

Именно с аргумента „по-малко икономии“ Верхофстад се опитва да си спечели подкрепата на Питела, допълва изданието.

Според правилника за дейността на ЕП длъжността на председателя е с мандат от две години и половина. Мандатът на всеки парламент обаче е пет години, което означава, че в средата на този мандат предстои смяна на председателя.

Сега постът се заема от Мартин Шулц, депутат от втората по големина партия в парламента – ПЕС. Преди месец той съобщи, че няма да се кандидатира за втори мандат, а ще се върне в политическия живот в родната му Германия.

Новият председател ще бъде избран с таен вот на 17 януари 2017 г.

Чисто математически шансовете на Таяни са много големи. ЕНП има 217 депутатски места в 751-местния  парламент на ЕС. За бившия италиански комисар е нужно да привлече още няколко гласа, например от Европейските консерватори и реформисти, които имат 74 места в ЕП.

Според Politico той вече е потърсил и подкрепата на крайнодесни депутати от Италия. Като цяло Италия има 73 депутатски места в ЕП. Най-голям брой депутати има Германия – 96. Броят на местата в парламента се определя на базата на броя на населението в отделните държави.

Ги Верхофстад, който беше определен като основен преговарящ от страна на ЕП в процедурата по Brexit, пък може да разчита само на 68 гласа от своите депутати. ПЕС имат 189 депутати, а кандидатурата на Верхофстад може да привлече и депутати от Партията на Зелените или крайнолеви депутати, които биха гласували срещу ЕНП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Се тая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още