IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Схема за пране на пари от Русия донесе още една глоба на Deutsche Bank

Банката ще трябва да плати общо 630 млн. долара на финансовите регулатори в Ню Йорк и Великобритания

16:43 | 31.01.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank ще трябва да плати 630 млн. долара глоба заради схема за пране на пари в Русия за 10 млрд. долара. В схемата са участвали подразделенията на германския кредитор в Москва, Ню Йорк и Лондон, съобщава CNN.

От тази сума банката ще трябва да плати 425 млн. долара на финансовия регулатор на Ню Йорк и 163 млн. паунда (204 млн. долара) на британския финансов регулатор.

Медията припомня, че наскоро банката се споразумя с американските власти да плати 7,2 млрд. долара по разследване, свързано с продажбата на ценни книжа, обезпечени с ипотеки. По-рано финансовата институция се съгласи да плати 2,5 млрд. долара заради манипулации на лихвите, както и 95 млн. долара заради данъчни измами.

Според регулаторите Deutsche Bank е съдействала на някои свои клиенти от Русия да прехвърлят огромни суми от страната в офшорни сметки посредством схема за търговия с акции.

„Банката е пропуснала много възможности за разпознаване, откриване и прекратяване на схемата“, казва се в изявление на Държавния департамента за финансови услуги в Ню Йорк.

От британския регулатор посочват, че милиарди долари са трансферирани към офшорни сметки в Кипър, Естония, Латвия и други държави, като действията предполагат извършването на финансови престъпления.

В споразумението със САЩ се залага условие Deutsche Bank да въведе независим мониторинг за това как се спазват изискванията за банковата тайна и правилата за прането на пари.

От септември миналата година насам се засилват опасенията за това дали германската банка е способна да плати натрупващите се многомилиардни глоби, посочва медията. В края на миналата година акциите на кредитора се сринаха до най-ниско ниво от над 20 години, но след това възстановиха част от загубите, след като правителството на Германия отрече да готви спасителен пакет за банката.

Deutsche Bank коментира, че продължава да сътрудничи и по други разследвания на регулатори заради руските ѝ операции.

Банката обяви през септември 2015 г., че приключва с инвестиционния си бизнес в Русия и че за в бъдеще ще работи с руски корпоративни клиенти от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
tisia
преди 7 години
...няма спор,майстори сте в избора на правилните заглавия за статиите си....така голяма част от четящите си утвърждават убежденията в набелязяния вече "враг"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още