IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ покрива над 1/3 от енергийното потребление на домакинства в ЕС

Основната част от енергийното потребление на бита в ЕС отива за отопление на дома и подгряване на водата

12:25 | 28.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Домакинствата отговарят за около 25% от крайното енергийно потребление в Европейския съюз , сочи последната статистика на Евростат. От данните е видно, че през 2015 година в Европа бита разчита главно на природния газ и електроенергията за покриване на своите енергийни нужди.

Към края на 2015 година енергийното потребление на домакинствата се покрива от природен газ (35,7%) и електроенергия (25%). Възобновяемите енергийни източници отговарят за 15,7% от крайното енергийно потребление, а петролните продукти - за 12,7%. На твърдите горива се падат едва 3,3%, сочат данните на Евростат.

Данните обаче варират в широки граници сред членовете на ЕС. Природният газ покрива над 50% от крайното енергийно потребление на бита в страни като Великобритания, Унгария, Словакия и Италия. В Малта и Швеция същият дял се пада на електроенергията.

Възобновяемите източници покриват 40% от потреблението на домакинствата в Хърватия, Словения, Естония, Латвия и Румъния.

Евростат посочва, че най-голямото перо в енергийното потребление на домакинствата е за отопление на домовете - близо 65% от крайното потребление на енергия отива за тази цел. Около 14% от потреблението е за затопляне на вода.

За сравнение за готвене отиват към 5,7% от потреблението, а за охлаждане (климатици) - едва 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още