IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската BP отново се завръща към печалба

Данните на компанията са поредният сигнал за възстановяването на петролния сектор

12:27 | 02.05.17 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролната компания BP е поредният представител на сектора, който във вторник отчете силен ръст на печалбата през първото тримесечие, засилвайки оптимизма, че индустрията може би е преминала през най-лошия период на драматичния срив на цените, коментира Wall Street Journal.

Британският петролен гигант съобщи, че се е завърнал към печалба през първите три месеца, възползвайки се от около 60-процентовия ръст на цените на суровината от първите три месеца на 2016 г. насам и от по-високите производствени обеми.

Резултатите са поредните положителни финансови данни от най-големите петролни компании в света, няколко от които се радват на най-успешното си тримесечие от повече от година. Острото подобряване на финансовото представяне вдъхна надежда на инвеститорите, че секторът може би върви към възстановяване, след като се бори за оцеляване на фона на силния спад на цените на петрола от лятото на 2014 г. насам.

През миналата седмица Exxon Mobil отчете най-доброто си тримесечие от 2015 г. Chevron отбеляза печалба от 2,7 млрд. долара, след като отчете загуба за 2016 г., а френската Total заяви, че печалбата ѝ е нараснала със 77% през първите три месеца на годината. Royal Dutch Shell трябва да обяви резултатите си по-късно тази седмица.

ВР каза във вторник, че нетната печалба възлиза на 1,4 млрд. долара през първото тримесечие спрямо загуба от 485 млн. долара за същия период на предишната година.

Акциите на компанията поскъпнаха с 2,4% в ранната търговия в Лондон, след като инвеститорите реагираха положително на резултатите.

Оперативният паричен поток, без плащанията, свързани с разлива в Персийския залив от 2010 г., се е подобрил до 4,4 млрд. долара през първото тримесечие, което е помогнало на компанията да запази дивидента си на ниво от около 10 цента на акция. Това вдъхна увереност сред инвеститорите, които бяха силно разтревожени, след като през февруари компанията заяви, че ще се нуждае от цени на петрола от 60 долара за барел, за да излезе на нулата тази година.

Очаква се цената на петрола да бъде под 55 долара по-късно през годината, което съответства на очакванията на компанията, че цените ще останат под натиск въпреки усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да ограничат добива и да подкрепят цените.

Според ВР петролът ще се търгува за около 50-55 долара за барел през 2017 г. и вероятно няма да достигне по-висока цена заради по-силното шистово производство в САЩ, заяви главният финансов директор Браян Гилвари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
...дивидентец за пръво тримесечие:0.1 долара или 0.081587 Бабета - истински акции и 0.6 долара за АДР-ченца. Ексдивидентна дата: 11.05 за собственици на истински акции и 10.05 за собственици на АДР-ченца. Дата за снасяне - 23 юни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
...а дивидентът е около 10 цента (или около 8 пенса) на тримесечие, не годишно. Дивидентно компанията е ного доходоносна и сосна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Чудесно, добре че се донагувичих с ВР миналата седмица. Проблемът на компанията идва от туй, че все още доизплаща чудовищно големите глоби за огромният разлив в Мексиканският залив, прекалено много я очесаха тия чушкаджии... но това е до време... не ного остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още