IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалдемократите в Румъния свалиха от власт собствения си премиер

241 депутати гласуваха срещу Сорин Гриндяну, а едва седем го подкрепиха

15:15 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Сваленият от власт премиер Сорин Гриндяну. Снимка: Ройтерс</em></p>

Сваленият от власт премиер Сорин Гриндяну. Снимка: Ройтерс

Румънската управляваща Социалдемократическа партия свали собствения си премиер Сорин Гриндяну след вот на недоверие, съобщи Ройтерс. 241 депутати гласуваха срещу Гриндяну, а едва седем го подкрепиха. Депутатите от опозицията отказаха да гласуват, посочва BalkanInsight, a правителството се нуждаеше от 233 гласа за да отстрани премиера.

По време на гласуването освен Гриндяну от правителството са присъствали единствено вицепремиерът и министърът на телекомуникациите Августин Жиану, както и генералният секретар на социалдемократите и бивш премиер Виктор Понта.

Останалите министри подадоха оставки миналата седмица по искане на изпълнителния комитет на партията.

Седмица по-рано социалдемократите (PSD) и коалиционният им партньор либералите оттеглиха подкрепата си за Гриндяну с обвинения, че не е успял да прокара редица реформи.

„Правителството е разпуснато“, заяви председателят на Сената Калин Таричану след резултатите. 

Агенция Ройтерс коментира, че социалдемократите са били недоволни от Гриндяну, тъй като не е облекчил антикорупционните правила по-рано тази година. Освен това чрез отстраняването му те биха могли да си гарантират, че друг премиер ще направи повече, за да защити високопоставените партийни членове от обвинения в корупция.

Румъния се счита за една от най-корумпираните държави в Европейския съюз и Брюксел я държи под специално наблюдение заедно с България от присъединяването на страните към блока през 2007 г. Става дума за механизма за сътрудничество и проверка (CVM).

По-късно тази седмица се очаква коалиционният партньор ALDE да номинира нов премиер.

„Прокарването на вота на недоверие означава, че социалдемократите и ALDE ще продължават да управляват по начина, по който румънците решиха на изборите през декември“, каза Ливиу Драгня, лидерът на PSD и често наричан премиера в сянка. Самият той нямаше право да стане министър председател заради условна присъда.

Самият Гриндяну беше подкрепен от Жиану, който обвини Ливиу Драгня, че налага личната си воля на партията. Виктор Понта също подкрепи Гриндяну.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още