IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция, Германия и ЕС обещават повече подкрепа за Италия заради мигрантите

От началото на годината в Италия са пристигнали над 82 хил. бежанци и мигранти, което е с над 30% повече в сравнение с миналата година

21:36 | 03.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Франция, Германия и изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) обещаха днес по-голяма подкрепа за Италия за справяне с мигрантския поток през Средиземно море, предава Ройтерс.

Париж и Берлин обаче не се позоваха на призива на Рим от миналата седмица за задълбочаване на ангажимента към мигрантската криза на останалите държави членки от ЕС. Министрите на вътрешните работи на Италия, Германия и Франция, заедно с еврокомисаря по миграцията, се срещнаха в Париж точно преди по-широката среща за миграцията в Талин.

В съвместно изявление тримата се съгласиха да изготвят кодекс на поведение за неправителствените организации, които работят с бежанци в Средиземно море, увеличаване на помощта за Международната организация по миграция и оказване на по-голяма подкрепа на Либия за засилване на южните й граници, откъдето мигрантите навлизат в страната и се отправят към брега за опасното пътуване към Европа.

"Искаме работата да бъде споделена", заявява италианският министър-председател Паоло Джентилони малко преди изявлението на тримата министри да бъде публикувано.

„Това е необходимо, за да се избегне неустойчива ситуация в Италия и враждебност в едно общество, което досега е реагирало по примерен начин със сплотеност“, посочва той.

От началото на годината в Италия са пристигнали над 82 хил. бежанци и мигранти, което е с над 30% повече в сравнение с миналата година. Страната се превърна в основен пункт за влизане в Европа, след като поне на теория със споразумението с Турция беше прекъснат Балканският маршрут.

Това влияе и все повече върху вътрешната политика в Италия. Избирателите се насочиха към десните политически групировки на местните избори, които обещават да приемат по-строга линия към имиграцията.

ЕК сигнализира за готовност да предостави на Италия повече пари, макар и длъжностните лица и дипломати да изразяват скептицизъм, че ще има бързо споразумение по въпроса другите държави от ЕС с излаз на Средиземно море да приемат в пристанищата си хуманитарни кораби със спасени нелегални мигранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още