IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важният газов сондаж за 2017 г. започна край Кипър

Турция обаче предупреди световните енергийни гиганти да не предприемат действия в офшорната зона на острова

08:09 | 18.07.17 г. 3
<p>
	Разположението на различните блокове, които ще бъдат проучени.<em>&nbsp;Схема: Министерство на енергетиката на Кипър</em></p>

Разположението на различните блокове, които ще бъдат проучени. Схема: Министерство на енергетиката на Кипър

Сондажна платформа, заобиколена на различно разстояние от военни кораби от 5 страни, които “наблюдават” нейната работа – така изглеждаше блок 11 на кипърската изключителна икономическа зона в Средиземно море, когато там в понеделник (17 юли) започна новият, пети поред проучвателен сондаж за газ на Кипър. След петдневни подготвителни процедури пуснатата от сондажния кораб West Capella сонда достигна до точката на пробиване на морското дъно на дълбочина от 1698 метра и започна пътя си към потенциалните залежи от енергийни ресурси.

Максималната дълбочина, до която тя ще се движи, е около 4250 метра. Очаква се работата на West Capella да продължи до 75 дни, а първите резултати да станат ясни през септември - октомври.

Зад това кратко техническо описание на започналите действия в кипърската изключителна зона се крият огромни икономически и геополитически интереси. Проучвателният сондаж, който се извършва от френската компания Total и италианската Еni, е във фокуса на вниманието на световни енергийни гиганти.

Той е не само от ключово значение за развитието на енергийната стратегия на Никозия, но бе определен от експерти и като най-важният сондаж в света през тази година, тъй като успешен резултат от него може да промени драстично газовата карта на Източното Средиземноморие.

В същото време многообещаващото проучване протича при изключително политическо напрежение и конфронтация в региона. Сондажът дойде само дни след като международната конференция за обединението на Кипър в Швейцария се провали, което даде на Турция ново основание да засили провокациите си срещу Кипър.

Анкара започна със серия от декларации и заплахи, отправени и лично от президента Реджеп Тайип Ердоган, които ескалираха до засилено нейно военно присъствие във водите южно от острова. В отговор близо до зоната на сондажа плават военни съдове от САЩ, Франция, Израел и Гърция. 

В очакване на “супер находище”

Блок 11 на Total и Eni, в който започва проучвателният сондаж, се оценява като най-перспективният в кипърската изключителна икономическа зона. Избраният участък се намира на 180 км южно от Кипър, в югозападната част на блок 11, само на 8 км от границата с изключителната икономическа зона на Египет и на 40 км от откритото през 2015 г. египетско меганаходище “Зохр”, като попада в същия подводен планински хребет.

Потенциалът на “Зохр” се изчислява на около 850 млрд. куб. метра газ и обявяването му даде нов тласък на проучванията в Източното Седиземноморие. То засили оптимизма за намиране и на други подобни по мащаби залежи, както и възможността новият кипърски участък, макар и среден по размер според досегашните сеизмологични проучвания, да се окаже “втори Зохр”. 

Компанията Total, която спечели лиценза за проучване на блок 11 в кипърската изключителна икономическа зона, реши да преоцени неговия потенциал именно след потвърждаването на “Зохр”. Египетското находище бе голямото откритие на Eni, която сега е партньор на френската компания, и така те разполагат с много геоложки данни от другата страна на подводния геологически район, което ще подпомогне проучвателния им процес, коментираха експерти предимството им.

Единственото открито досега кипърско газово находище ”Афродита” е в блок 12, на 100 км от мястото на новото сондиране. То бе открито през 2011 г. и при официалното обявяване на търговската му жизнеспособност бяха потвърдени залежи от около 128 - 140 млрд. куб. метра.

Значителен интерес към резултатите от пробиването в блок 11 проявява и консорциумът между ExxonMobil и Qatar Petroleum, тъй като проучвателните дейности ще се извършват само на 6 км от границите на блок 10, договор за който американо-катарският консорциум подписа през април тази година.

Според енергийни експерти този блок има дори още по-добри перспективи за по-голямо откритие.

Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
А дали там има залежи от газохидрати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още