IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важният газов сондаж за 2017 г. започна край Кипър

Турция обаче предупреди световните енергийни гиганти да не предприемат действия в офшорната зона на острова

08:09 | 18.07.17 г. 3
<p>
	Разположението на различните блокове, които ще бъдат проучени.<em>&nbsp;Схема: Министерство на енергетиката на Кипър</em></p>

Разположението на различните блокове, които ще бъдат проучени. Схема: Министерство на енергетиката на Кипър

Вероятността тези заплахи да избухнат в “горещ инцидент” е малка. Ако Анкара провокира такова развитие в опита си да блокира газовите проучвания на Кипър в изключителната му икономическа зона, след това ще се изправи не само срещу него, но и срещу всички страни-членки на ЕС, срещу по-голямата част от международната общност и световната енергийна общност, коментираха експерти.

Кипър вече получи международна подкрепа за разработването на газовите си находища. От миналата седмица две фрегати от военноморския флот на Франция, които са част от мироопазващата мисия на ООН в Ливан, извършват курсове дискретно в близост до района на сондажа на Total. В понеделник (17 юли) на еднодневно посещение в Кипър бе френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Посещението й бе изтълкувано от политически анализатори като ясно послание къэм Турция, че Париж подкрепя сондажните дейности на френската компания. В района около блок 11 плават още американският самолетоносач “Джордж Буш старши” и придружаващите го кораби, израелски корвет и гръцки кораб.

Още в края на юни планираният сондаж и заплахите на Турция за реакция, ако той се осъществи, предизвикаха и писмо на 36 членове на Конгреса на САЩ до държавния секретар Рекс Тилърсън. В него конгресмените настояват за категорична позиция срещу турските заплахи в кипърската изключителна икономическа зона, съответстваща на политиката на САЩ в Източното Средиземноморие.

”Ние признаваме правото на Кипър да развива своите ресурси в изключителната икономическа зона. Ние продължаваме да вярваме, че нефтените и газови ресурси на острова, както и всички ресурси, трябва да се разпределят справедливо между двете общности в намирането на цялостно решение”, посочи Държавният департамент в свое изявление.

Енергийните планове на Кипър се подкрепят и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). През май по време на годишната среща на институцията в Никозия нейният президент Сума Чакрабарти заяви, че банката е готова да финансира развитието на кипърските газови запаси, чрез които ще се увеличи енергийната сигурност в региона.

За ускоряване на общите си планове за развитие на газовите находища в региона пък се договориха лидерите на трите страни – премиерите на Гърция и Израел и президентът на Кипър, по време на срещата си на 15 юни в Солун.

Това включва най-вече изграждането на газопровода EastMed за пренос на природен газ от Израел и Кипър през Гърция към Европа, който се подкрепя финансово и политически от Европейската комисия. Огромният инфраструктурен проект дава нова перспектива за икономическо сътрудничество в региона и алтернатива за енергийните доставки за Европа.

В разгара на сондажната подготовка Анкара успя да внесе допълнително напрежение и в тези планове. Бе обявено, че до края на тази година нейният енергиен министър Берат Албайрак да посети Израел за сключване на споразумение за изграждането на газопровод, свързващ двете държави за пренос на газ от израелските находища до турския пазар. Тръбите за него трябва да бъдат положени визточния край на изключителната икономическа зона на Кипър, която според Турция обаче принадлежи на т. нар. Севернокипърска турска република.

Ситуацията се усложнява и от факта, че Турция обяви и свои мащабни планове за проучвания и сондажи за газ в Черно море и Средиземно море. Тя планира до края на юли да бъдат завършени сеизмологичните проучвания и до края на 2017 г. да направи първото си пробиване в Средиземно море. През миналата седмица енергийният й министър Берат Албайрак съобщи още, че страната му възнамерява да купи собствена сондажна платформа и да започне проучвания за газ в блок 6 в кипърската изключителна икономическа зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
А дали там има залежи от газохидрати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още