IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-важният газов сондаж за 2017 г. започна край Кипър

Турция обаче предупреди световните енергийни гиганти да не предприемат действия в офшорната зона на острова

08:09 | 18.07.17 г. 3
<p>
	Разположението на различните блокове, които ще бъдат проучени.<em>&nbsp;Схема: Министерство на енергетиката на Кипър</em></p>

Разположението на различните блокове, които ще бъдат проучени. Схема: Министерство на енергетиката на Кипър

С новото проучване амбициозната енергийна програма на Кипър навлиза в изключително важен период за развитие, от който зависи и геополитическата му роля като регионален енергиен център, към която той се стреми. Възможно откритие на газови находища се оценява като огромно предимство за страната в стратегически план за развитието на икономиката й.

В проведените досега от правителството три кръга за издаване на лицензи за търсене на газ са сключени договори за 8 от общо 13-те блока в изключителната икономическа зона в Средиземно море. Значителна сондажна активност с минимум 4 и възможни 7 пробивания се очаква през тази и пред 2018 г., в период от около 12 месеца.

След стартиралия проучвателен сондаж до края на 2017 г. поне две пробивания трябва да направи италианската Eni, един е предвиден в програмата на американската Nobel Energy. Догодина към тях се включва и ExxonMobil в блок 10, планирания са проучвания отново от Total и Еni в блок 6, лиценз за който те спечелиха през април тази година в обявения от правителството трети лицензионен кръг.

Целият период обаче е критичен и зависи много от действията на Турция, която в момента балансира опасната си игра в Източното Средиземноморие на ръба на международното право.

Политически пречки или “горещ инцидент”

За Турция, която не признава Република Кипър и нейните права за експлоатация на въглеводородите в офшорните находища, разработването им е пряко свързано с мирните преговори по Кипърския въпрос. Според Анкара, без да е постигнат напредък в тях, търсенето на газ от кипърските гърци е нарушение на правата на кипърските турци върху принадлежащите и на тях природни ресурси на острова.

Самият блок 11, в чиито граници е новият сондажен участък, не попада в претендираната от Турция морска територия, но пък според нейната карта той влиза в изключителната икономическа зона на Египет, с която турската икономическа зона граничи. Анкара твърди, че части от три блока, включени от Кипър в неговата зона, са нейни, а права върху пет други блока има признатата само от нея Севернокипърска турска република, тъй като природните ресурси около острова принадлежат на двете кипърски общности.

Турският президент Ердоган нарече започналите газови проучвания “безотговорни действия, предприети от кипърските гърци” и размаха пръст на международни енергийни гиганти, които “биха могли да загубят един приятел като Турция”, ако продължават да участват в тези действия.

Турция неведнъж заплашваше, че ще предприеме всички мерки, за да спре Кипър и да защити интересите си. Сценарият за евентуално избухване на ”горещ инцидент”, свързан с новия сондаж, неколкократно през последните месеци излизаше в политическия дневен ред, после бе опровергаван, а от миналата седмица отново е водещ в коментарите за ситуацията в Източното Средиземноморие заради ескалиращите турски провокации.

Пристигането на сондажния кораб West Capella и започването на подготовката за същинското пробиване миналата седмица бяха съпроводени с обявени от Анкара тридневни военноморски и въздушни учения в три зони около острова, едната от които е в близост до зоната на сондажа.

В събота и неделя (15 и 16 юли) турският сеизмологичен кораб “Барбарос Хайредин паша” навлезе в кипърската изключителна икономическа зона, в рамките на блоковете 6 и 7, след което продължи курса си на югозапад от острова, в непосредствена близост до самия бряг. Турският флот разположи в района два кораба и подводница, а друга фрегата бе изпратена да “наблюдава” активността на сондажния кораб.

Всички тези предизвикателства на Турция, макар че са тревожни и създават огромно напрежение, до момента не са незаконни, тъй като не нарушават определените граници съгласно международното право. Правителството в Никозия ги определи като “нормални и очаквани”, напомняйки, че при предишните сондажи Турция действа по същия начин – със заплахи, изпращане на “Барбарос Хайредин паша” и съпровождащи го военни кораби.

В поредица от изявления на министерствата на външните работи, на енергетиката и на отбраната бе подчертано, че са взети всички превантивни време и няма причина за безпокойство за възникването на криза в региона.

Последна актуализация: 02:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
А дали там има залежи от газохидрати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още