IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция планира банка за развитие в подкрепа на малкия бизнес

Институцията може да заработи от 2018 г., за да помогне на бизнеса да преодолее дългите години на икономическа криза

12:14 | 01.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият правителствен съвет за икономическа политика ще разисква в четвъртък план за създаване на банка за развитие, която да подкрепи малкия и среден бизнес в Гърция, и въпроси, свързани с по-нататъшните проучвания за откриване на въгловодороди в страната, съобщава националната телевизия ЕРТ.

Първоначалната идея за банката е институцията да заработи към средата на 2018 г. и да помогне на бизнеса да преодолее дългите години на икономическа криза, посочва БТА. 

Малките и средните компании са над 85 на сто от фирмите в Гърция. Те би трябвало да бъдат двигателят на нейната икономика, но често не могат да получат финансиране от частния банков сектор, на който му тежат големи количества лоши кредити, пише Ройтерс. 

Според източник, цитиран от агенцията, в тази задача правителството ще се опита да привлече и партньорски банки, които да подпомогнат бизнеса.

Гръцки електронни издания във вторник поместват и публикация на германския в. Handelsblatt, озаглавена "В Атина навлиза реда", в която се споменава за появили се признаци на растеж на гръцката банкова система.

В материала се твърди, че резултат е дала програмата за преструктуриране на гръцките системни банки, реализирана под контрола на Европейската комисия.

Германското икономическо издание смята, че сегашното добро състояние на гръцките банки се дължи на това, че те са се фокусирали най-вече върху дейности вътре в страната, като се изтеглили много паралелни дейности в съседни държави, като Турция, Сърбия, Албания, Румъния и Кипър. Handelsblatt обаче бие тревога, че най-голям за гръцките банки си остава проблемът с необслужваните кредити. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още