IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел не иска наказателни мерки заради неизпълнение на квотите за прием на бежанци

Канцлерът на Германия е отворена за нова коалиция, обърна палачинката за манипулациите на автомобилните производители

18:46 | 15.08.17 г. 3
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отказва да поиска обвързване на бюджета на европейския съюз (ЕС) с изпълнението на задължителните квоти за прием на бежанци, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

Чехия, Унгария, Полша и Словакия блокират схемите на ЕС за преразпределяне на бежанци съгласно задължителни квоти, припомня изданието. Така четирите страни оставят Гърция и Италия сами да се справят с пристигащите имигранти.

Същевременно основният опонент на Меркел в предстоящите избори в Германия – социалдемократът Мартин Шулц, призовава за възприемането на по-твърда линия, включително и орязване на еврофондовете за неизпълнение на квотите.

Пред Deutschlandfunks и телевизия и радио Phoenix канцлерът на Германия коментира днес, че „плащането на откуп няма да проработи в този контекст“. Тя освен това дава да се разбере, че предпочита да води преговори по този въпрос, вместо да се преминава директно към налагането на санкции.

Различията със Зеехофер остават

Меркел, която за момента води в проучванията с около 10% пред основния ѝ опонент, изрази и несъгласие с най-близкия си политически съюзник – Хорст Зеехофер от Бавария. Той продължава да настоява за въвеждането на лимит на търсещите убежище, които Германия може да приеме.

Същевременно обаче германският канцлер смята и че ситуацията от 2015 г., когато Германия прие почти 900 хил. търсещи убежище, не бива да се повтаря.

На 180 градуса за „горещия картоф“ манипулации на вредни емисии

Изненадващо Ангела Меркел порица автомобилните производители за манипулациите на емисиите въглероден диоксид чрез специален софтуер. Тя коментира, че „голяма част от автомобилната индустрия е проиграла даденото ѝ доверие“. „Когато говоря за индустрията, имам предвид най-вече мениджмънта ѝ“, подчертава тя.

Коментарът ѝ на практика представлява пълен обрат в позицията ѝ по тази гореща тема, тъй като по-рано канцлерът защитаваше германските автомобилни производители, посочва изданието.

Отбраната няма да „отхапе“ от социалните разходи

Канцлерът на Германия уверява гласоподавателите, че планираният ръст на разходите за отбрана няма да доведе до орязване на социалните разходи. Така тя отговаря и на критиките на социалдемократите, че се поддава на натиска на САЩ за постигане целите на НАТО.

Социалдемократите настояват за увеличаване на социалните помощи и отхвърлят искането на американския президент Доналд Тръмп съюзниците в НАТО да изпълнят целите си за разходи за отбрана (2% от БВП).

Увеличаването на разходите за отбрана на Германия до 2% от БВП ще превърне страната във водеща военна сила в Европа.

Меркел е отворена за нова коалиция

Ангела Меркел демонстрира и готовност за сформиране на нова коалиция след изборите. Тя категорично изключва партньорство единствено с крайната левица и крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

В момента Християндемократическият съюз на Меркел е в коалиция със социалдемократите, но Меркел обмисля и вариант за съюзяване с германските либерали или Зелените.

Либералната Свободна демократична партия – бивш съюзник на германския канцлер, се очаква да събере около 8% подкрепа, а Зелените – около 7%, показват резултатите от социологическите проучвания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
то ние сме били тогава мигрантите ...----------------------------------Безспорно. Само че има разлика между мигранти и мигранти. Има държави, чието население се състои практически изцяло от мигранти. Такива са Австралия, Съединените щати, Канада и практически всички в двете Америки, за да не ги изброявам. И стандартът на живот в тези държави, населявани практически изцяло от мигранти зависи не от друго, а от КАЧЕСТВОТО на самите мигранти. Добрите мигранти създават добри държави, а лошите мигранти - лоши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
леле, леле ... лошо е да не знаеш историята на собствената си държава (а може би не :)) че то ние сме били тогава мигрантите, а после сме били пример за мултиетническа държава .... *** е по лесно да си ***, вместо да четеш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още