IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция определи морските райони, в които ще се търси нефт и газ

Интересът към тези проучвания е огромен и идва от компании най-вече от САЩ и Франция

13:54 | 24.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция е определила морските райони, в които световни енергийни гиганти ще търсят нефт и газ, съобщава изданието "Контранюз".

Блоковете са в три района на Йонийско море и край остров Крит. Те ще бъдат отдадени на концесия за проучвания и експлоатация на откритите в тях залежи. 

Решенията за сондажите са взети от министъра на околната среда и енергетиката Йоргос Статакис, а картите с обозначените райони са публикувани вгръцкия Държавен вестник. 

Става дума за райони в Йонийско море северно от остров Кефалония, западно от остров Лефкада и западно от остров Корфу, както и югозападно от остров Крит, предава БТА. 

Интересът към тези проучвания е огромен и идва от компании най-вече от САЩ и Франция. 

Гърция стартира амбициозна програма за откриване на нови залежи на нефт и газ, притисната от проточилата се финансова криза и окуражена от откритите неотдавна големи газови находища в Източното Средиземноморие. 

Във връзка с това гръцкото министерство на околната среда и енергетиката подготвя нови търгове за предоставяне на концесионни права за проучвания и експлоатация след искане на консорциума, съставен от американската компания Exxon Mobil и компанията Energean Oil & Gaz. 

Френската Total и гръцката Hellenic Petroleum също са сред изразилите интерес да търсят нефт и газ край остров Крит.

Според някои проучвания Гърция очаква в рамките на 30 години приходите от разработката на находищата да надхвърли 150 милиарда евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още