IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски страни започват да връщат бежанци в Гърция

Презаселването няма да засегне кандидати за убежище, пристигнали в ЕС преди март тази година

09:41 | 25.08.17 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейски страни се готвят да започнат процес по връщане на бежанци в Гърция на фона на засилващи се протести в Атина на мигранти, които искат да се съберат със семействата си, пише британският в. Guardian, цитиран от БТА.

Страни от Европейския съюз (ЕС) ще връщат кандидати за убежище, влезли в съюза през Гърция, въпреки че тя преживява най-тежката икономическа криза в съвременната си история и въпреки критиките на правозащитни организации, отбелязва вестникът.

Германия е отправила близо 400 искания за презаселване според висши представители в Берлин и източници от гръцкото правителство. Великобритания, Франция, Холандия и Норвегия също са поискали кандидати за убежище да бъдат връщани в Гърция. 

Британският вестник цитира гръцкия министър на миграционната политика, според когото в момента се извършва административната работа, а връщането на първите бежанци се очаква следващия месец. Ще започнем със символичен брой хора в знак на приятелство към другите страни от ЕС. Гърция вече е приела толкова много бежанци и е подложена на такъв натиск, че да приеме още щеше да е абсурдно и смешно, ако не беше такава трагедия, казва министър Йоанис Музалас пред вестника.

В неофициални разговори висши представители казват, че трансферите не са подлежали на преговори предвид членството на Гърция в ЕС и получаваните от нея европейски фондове. Презаселването няма да засегне кандидати за убежище, пристигнали в ЕС преди март тази година, подчертава всекидневникът.

Правителството на Ангела Меркел беше подложено на критики, че бави събирането на бежанци със семействата им в Германия. Протестите на сирийци, настояващи за презаселване, се засилват на фона на оплаквания, че събирането на семейства е сведено до по-малко от 100 на месец - около една пета от броя им през пролетта.

Германското правителство отрича съществуването на официално ограничаване на събирането на бежанци от Гърция със семействата им. В отговор на парламентарно запитване от германската левица обаче вътрешното министерство признава, че до 4 339 души, предимно сирийци, чиято молба за убежище е била одобрена, продължават да се намират в Гърция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 6 години
Що, сега скъп труд ли ползваш? Да не би да раздаваш по 2 000 еврака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
bghighlander
преди 6 години
Кои "вие" бе? Щото аз НЕ искам бежанци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Скоро :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Така е. Евтин и квалифициран. За съжаление все икономисти с висше образование, като ги гледах по телевизията :)Между другото верно ще е по-добре тука, че в Гърция да не задръстят морските курорти, че не знам къде ще ходим вече на море :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
сарказъм :DНа гърците понеже им "опростиха" малко дълг, та сега се плащат :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
sdar
преди 6 години
Значи за Гърция може, а на нас кога ще започнат да ни ги връщат? Ние също искаме да ползваме евтин труд за фирмите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още