IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на еврозоната се радва на най-добрата си година от десетилетие

Скоростта на създаване на нови работни места остава на най-високите си нива за последните седем години

14:46 | 04.01.18 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на мениджърите по доставките, измерващ бизнес активността в еврозоната, нараства до 58,1 пункта през декември спрямо 57,5 пункта спрямо предходния месец, достигайки най-високото си равнище от февруари 2011 г. Това съобщи анализаторската компания IHS Markit. Икономиката на еврозоната натрупа допълнителен растеж в края на 2017 г. благодарение на близката до рекорд производствена продукция и най-големия ръст в активността в сектора на услугите за последните шест години и половина.

„Звездният край на 2017 г. за икономиката на еврозоната опровергава опасенията, че нарастващата политическа несигурност ще ограничи растежа“, коментира Крис Уилямс, главен бизнес икономист в IHS Markit. Той обясни още, че данните от проучването са в съответствие с тримесечния темп на растеж на БВП в региона, който се ускорява до 0,8% през четвъртото тримесечие на 2017 г. 

Бизнес активността в еврозоната расте за 54-ти пореден месец, като най-добрите си резултати отчита именно през четвъртото тримесечие на миналата година. Ирландия остава начало в класацията по най-голям ръст в производството и по този начин икономиката в страната е на 21-месечен връх. Производствената активност във Франция остава на високите си нива, отчетени през месец ноември. Подобрение на икономиката се отчита и в Германия, Италия и Испания.

Според анализа на IHS Markit растежът в еврозоната е подкрепен от вътрешното търсене и близкия до рекорд ръст на новите поръчки за износ. Освен това положителната икономическа среда е довела до подобрение на бизнес доверието в еврозоната.

Увеличаването на новите поръчки е насърчило бизнеса да наеме допълнително персонал през декември. Скоростта на създаване на нови работни места се запазва спрямо ноември, като остава на най-високото си ниво за последните седем години.

Бизнес активността в сектора на услугите в еврозоната расте с най-висока скорост за последните 80 месеца през декември, съобщават още от  IHS Markit. Окончателните данни за индекса IHS Markit Eurozone показват, че през последния месец на 2017 г. той е на ниво от 56,6 пункта спрямо 56,2 пункта през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още