IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландски съд ще решава дали да отнесе въпроса за Brexit пред Съда на ЕС

Искът с въпроса "може ли Великобритания сама да се откаже да напуска ЕС" бе подадени от проевропейски депутати

17:44 | 02.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шотландски съдия ще реши в началото на идната седмица дали да отнесе до съда на Европейския съюз иск с въпрос: Може ли Великобритания сама да се откаже да напуска ЕС, каза днес говорител на Върховния граждански съд на Шотландия, цитиран от Ройтерс.

Искът е подаден от група проевропейски депутати и има за цел да даде на Обединеното кралство опция да остане в Евросъюза, след като стане известно какви конкретно ще бъдат икономическите и политическите последствия от Brexit. Депутатите, които са подали иска, представляват избирателни райони в Шотландия, която гласува за оставане в ЕС на референдума през юли 2016 г, докато Обединеното кралство като цяло гласува за напускане.

Съдия Реймънд Дохърти ще обяви решението си в понеделник или вторник, каза говорителят. То може да бъде обжалвано пред вътрешен състав на съда, преди да бъде отнесено до Съда на ЕС, който единствен има право да тълкува законодателството на Европейския съюз. 

Групата от опозиционни депутати твърди, че след като страната научи какво означава Brexit, парламентът може да реши да промени решението за напускане и затова върховният орган на властта трябва предварително да знае дали това е юридически възможно. 

Според британското правителство въпросът дали самото то може да даде обратен ход и да спре Brexit е безсмислен, тъй като то няма намерение да променя решението си за напускане на ЕС. Премиерът Тереза Мей формално уведоми ЕС за британското решение да задейства член 50 на Лисабонския договор на 29 март м.г., с което бе даден ход на двегодишния период на напускането.

Мей предупреди, че няма да толерира никакъв опит на парламента да блокира процеса на излизане от ЕС. Но през декември британските депутати оспориха логиката на правителството, като гласуваха срещу тезата на Мей и дадоха на парламента много повече право на глас по това дали да приеме окончателното споразумение за Brexit. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още