IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р.Чолаков: Случаят "Скрипал" бе тест, за да се види къде е силно руското влияние

Позицията на неутралитет реално се възприема като слабост, коментира Румен Чолаков, председател на Millennium Club

21:28 | 02.04.18 г. 29
Р.Чолаков: Случаят "Скрипал" бе тест, за да се види къде е силно руското влияние

Британското правителство не може да има по-мека реакция по случая "Скрипал" от тази, която има в момента, защото е длъжно да пази своето население. Това каза Румен Чолаков, председател на Millennium Club, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "При такива ситуации никога не може да има практически, стопроцентови доказателства".

"Изпускането на нервен агент, на химическо оръжие, бе не просто с цел да се убие един руски двоен агент, това е била целта, но последствията са, че потенциално химикалът е бил разпространен сред местното цивилно население в Солсбъри. Това донякъде е атака към местното население и предпоставя една остра реакция на британското правителство. Причината е, че се застрашава мирното население", коментира Чолаков.

"Обяснимо е, защо позицията на българското правителство е такава, каквато е", каза гостът. "Това бе един лакмус тест, за да се види къде е силно руското влияние".

По думите му страните, които не експулсираха руски дипломати, със сигурност са страните, където има засилено руско влияние".

"От една страна трябва да оценим, че в България, по културно-исторически причини, има силен проруски сантимент, подчерта Чолаков. "От друга страна през последните 15-тина години САЩ и Великобритания, чисто комуникационно, не се справят достатъчно добре, за да спечелият симпатиите на българския народ. Виждаме едни и същи лица - неприятни и в някои случаи компрометирани, които защитават евроатлантическите ценности. Това дразни. Русия може би се е представяла по-добре в комуникационната стратегия. Напоследък обаче също тръгва по този път и може би през следващите години ще се намали русофилският сантимент в България", обясни той.

По думите му България е член на ЕС, на НАТО и въпреки че има силен проруски сантимент трябва да погледне и на двете страни и да постави кое смята за по-важно.

"Трудно е в днешно време да бъдеш неутрален. Тази наша неутралност би следвало да е положителна за нас като държава, но реално се възприема като слабост. Хората не виждат, че ние сме заявили неутрална политика, защото искаме да бъдем балансьор, а го виждат като слабост, дължаща се на конкретни чуждестранни влияния, които се намесват във вътрешната политика. Ако България през времето, при управлението на различни партии, бе защитавала една политика на неутралитет, на балансьор, сега би било нормално да заемем такава позиция. Щеше да ни бъде по-лесно. Когато в продължение на години се лутаме в крайности, сега изглежда, че това е признак на слабост> смята Чолаков.

Като реакционна ли трябва да определим българската дипломация като цяло? Премина ли България "теста за близост с Великобритания", какъвто се оказа случаят "Скрипал"? Вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 25
khao
преди 6 години
горе долу човека е прав, а коментарите го доказват :):) ... няма да е лесно освобождението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 8
mick
преди 6 години
Обратното, случаят Скрипал - преброява много зависимите държави от англосаксите. При толкова голяма липса на доказателства.. и толкова нагло обвинение.. толкова държави да се включат в хора срещу Русия.. значи едно - всички те до една са яко зависими по една или друга причина. Или просто имат зъб на Русия. И сега си го връщат.. Хиени и кукли на конци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
Тия малките очиларковци кога завършиха образованието си, кога натрупаха опит, кога станаха експерти, и откога мнението им струва нещо, че да го отразяват в сериозните медии?Много ви е паднало нивото на обективност в медията и редакцията на Investor.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 6 години
Великобритания дава хляб на поне 15 000 обикновено млади българи годишно. Раждаемостта в страната в момента е между 60-70 хиляди. Така че какво ще пишете е без значение, фактите са красноречиви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
pepe
преди 6 години
*** и т.ъ.п.а.к са неизменна част от длъжностната характеристика на подобни индивиди .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 7
pepe
преди 6 години
Не знам какъв *** трябва да си, за да се опитваш да внушиш на аудиторията, че някоя страна, която доброволно е пуснала двоен агент преди почти деситилетие, е намерила за нужно да го елиминира и затова видиш ли едва ли не е обгазила цял квартал. Сега очаквам версията, че са искали да го убият с локален термоядрен взрив, но впоследствие са размислили и са приели газа :). Трябва съвсем да ти е гръмнал телевизора за да хванат дикиш подобни басни. Ама видиш ли приели газа за да стане ясно на всички двойни агенти, че има възмездие - щото те не си го знаят :). Сигурно ако му бяха вързали една "колумбийска" вратовръзка, нямаше да стане ясно че е убит, защото е предател?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 7
popo323
преди 6 години
На всеки льох*ман ли трябва да ни интересува мнението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 11
markov
преди 6 години
Къв е тоя *** соросойден , старите муцуни омръзнаха и ще ни натрапват нови ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още