IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р.Чолаков: Случаят "Скрипал" бе тест, за да се види къде е силно руското влияние

Позицията на неутралитет реално се възприема като слабост, коментира Румен Чолаков, председател на Millennium Club

21:28 | 02.04.18 г. 29
Р.Чолаков: Случаят "Скрипал" бе тест, за да се види къде е силно руското влияние

Британското правителство не може да има по-мека реакция по случая "Скрипал" от тази, която има в момента, защото е длъжно да пази своето население. Това каза Румен Чолаков, председател на Millennium Club, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. "При такива ситуации никога не може да има практически, стопроцентови доказателства".

"Изпускането на нервен агент, на химическо оръжие, бе не просто с цел да се убие един руски двоен агент, това е била целта, но последствията са, че потенциално химикалът е бил разпространен сред местното цивилно население в Солсбъри. Това донякъде е атака към местното население и предпоставя една остра реакция на британското правителство. Причината е, че се застрашава мирното население", коментира Чолаков.

"Обяснимо е, защо позицията на българското правителство е такава, каквато е", каза гостът. "Това бе един лакмус тест, за да се види къде е силно руското влияние".

По думите му страните, които не експулсираха руски дипломати, със сигурност са страните, където има засилено руско влияние".

"От една страна трябва да оценим, че в България, по културно-исторически причини, има силен проруски сантимент, подчерта Чолаков. "От друга страна през последните 15-тина години САЩ и Великобритания, чисто комуникационно, не се справят достатъчно добре, за да спечелият симпатиите на българския народ. Виждаме едни и същи лица - неприятни и в някои случаи компрометирани, които защитават евроатлантическите ценности. Това дразни. Русия може би се е представяла по-добре в комуникационната стратегия. Напоследък обаче също тръгва по този път и може би през следващите години ще се намали русофилският сантимент в България", обясни той.

По думите му България е член на ЕС, на НАТО и въпреки че има силен проруски сантимент трябва да погледне и на двете страни и да постави кое смята за по-важно.

"Трудно е в днешно време да бъдеш неутрален. Тази наша неутралност би следвало да е положителна за нас като държава, но реално се възприема като слабост. Хората не виждат, че ние сме заявили неутрална политика, защото искаме да бъдем балансьор, а го виждат като слабост, дължаща се на конкретни чуждестранни влияния, които се намесват във вътрешната политика. Ако България през времето, при управлението на различни партии, бе защитавала една политика на неутралитет, на балансьор, сега би било нормално да заемем такава позиция. Щеше да ни бъде по-лесно. Когато в продължение на години се лутаме в крайности, сега изглежда, че това е признак на слабост> смята Чолаков.

Като реакционна ли трябва да определим българската дипломация като цяло? Премина ли България "теста за близост с Великобритания", какъвто се оказа случаят "Скрипал"? Вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 4
data
преди 6 години
Винаги с Германия , никога против Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 4
comet
преди 6 години
Днес най-опасните средстава за масово поразяване (срещу гражданите на света) са МЕДИЙНИТЕ ! Дали работещите в подобни институции журналисти осъзнават че са изложени на всекидневно предозиране (с разнообразни токсично-експериментални субстанции). Още по-завишени са концентрациите на дозировките в изследователско-новинарските центрове-лаборатории на сценаристите (където работят психолози, социолози и всякакво други-лози като тозя Чолаков). ... Осъзнахме вредите от ядрените оръжия, после от химическите, ... но безплатните новинарско-медийните (политически, икономически и т.н.) средства днес са най-на-почит, което ни се казва да е следващо по-високо ниво на демократизирана свобода!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
А, а отде толкова суперекспресно разбраха, че е газа новичок, който се маже по дръжката на врата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
При новичок умира всичко, включая патоанатома, правещ аутопсията!Иначе покрай костюмираните като извънземни на снимката се разкарват някакви гълъбчета и нищо им няма.Скрипал са отровени, след като получават по банков път 150 000 паунда:https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201804031140-8hro.htm(т'ва не беше ли клевето-аферата срещу дедо Тръмп?)Да се оправи дъщеря му трябва антидот.Да има скандал, трябва труп - познайте на кого няма да дадат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 6 години
или може би не сте 20 ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 6 години
как пък не ви писна 20 човека да пишете едни и същи опорки, все едно истината ще се промени ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 4
aldy
преди 6 години
Случаят "Скрипал" бе тест, за да се види докъде може да затъват едни пишман държавници, като Тресса и Жонстон. С грубото нарушаване на международното право и клаузите на Конвенцията за забрана на химическите оръжия, с отказа на консулски достъп до руски граждани, нанобритите показват недвусмислено кой има интерес от Аферата "Скрипал". И се извърши преброяване на "дивите евроатлантици". Боцката излезе хитър и се извъртя в последния момент. А нанобритите какво постигнаха с тази безпрецедентна политическа провокация? В Източна Гута бяха открити 40 тона химически оръжия, две химически лаборатории с нанобритско потекло и целият район тихо и мирно беше разчистен. Та случаят Скрипал увисна с неясни за запада последици. А сега какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 6
vzhekoff
преди 6 години
Тези председатели на всЕкакви клубове взеха да се прескачат един друг. Няма спирка, *** си ! Тук председател на клуб, там енергиен експерт, после нЕкакви координатори... Не останаха обикновени ***, всичките все нЕкакви експерти и председатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 27 rate down comment 6
bgMan
преди 6 години
А кога и с какво UK е помогнала на България или на българския народ че да иска от нас солидарност? Даже някои британски политици (като онзи русия външен министър дето е потомък на Али Кемал бей) и до ден днешен упражняват антибългарски настроения и говорения и имат наглостта да очакват съпричастност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 5
dr.5rov
преди 6 години
Когато в продължение на години се лутаме в крайности, сега изглежда, че това е признак на слабост.-----И какво - да продължим да се лутаме в крайности за да не изглежда като слабост?Писна ми . Целият ми живот мина в това да ни карат да прояваваме солидарност ту към едни ту към други. И това момче е същото като онези, които преди години ни натрапваха точно обратното. Времената се менят, нравите не. Жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още