IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарен бунт заплашва Тереза Мей заради митническия съюз с ЕС

Около 60 депутати консерватори са изпратили на Мей доклад от 30 страници, в който се противопоставят на такава възможност

19:00 | 02.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският министър-председател Тереза Мей се изправи днес пред ново напрежение в собствената си консервативна партия, след като група депутати, поддръжници на Brexit, заплашиха да оттеглят подкрепата си за нея, ако не се откаже от плана си за митнически съюз с Европейския съюз след излизането на Великобритания, предаде Франс прес.

Около 60 депутати консерватори от Групата за европейски изследвания (ERG) са изпратили на Мей доклад от 30 страници, в който се противопоставят на такава възможност, която според тях би намалила полето за маневриране на Обединеното кралство след Brexit и би лишила от смисъл решението на британците да напуснат ЕС, съобщават британски медии.

Документът е връчен в момент, когато Тереза Мей събра днес следобед своя "военен кабинет за Brexit", който трябва да определи бъдещата ориентация на преговорите с Брюксел по въпроса за митническия съюз.

Министър-председателят многократно заявява, че иска страната да напусне митническия съюз и общия пазар, за да може свободно да договаря собствените си търговски партньорства, по-специално със Съединените щати и страните от Общността на нациите (бившата Британска общност).

Но тъй като ЕС представлява близо половината от британската външна търговия, тя обмисля две възможности за ограничаване на ефекта от Brexit. Едната се състои в чисто технологично съхраняване на нормалния търговски обмен. 

Другата възможност, която изглежда е предпочитана от Тереза Мей, има вид на митническо споразумение, чрез което Великобритания да прилага митническите тарифи на ЕС на границата си за стоки, преминаващи транзитно през нейната територия, които след това да превежда на ЕС, както и собствените си мита за стоките, предназначени за страната. 

Запитана днес по обяд на традиционния парламентарен контрол пред депутатите, тя не даде точна и определена реакция.

"Ще напуснем митническия съюз, като се погрижим търговският обмен с ЕС да става по възможно най-лесен начин. Има няколко начина за това", заяви Мей.

Според членовете на изследователската група изборът на митнически съюз би бил "акт на обявяване на война", тъй като в такъв случай те биха могли да започнат бунт в парламента и да оттеглят подкрепата си за правителствения проектозакон за излизането от ЕС, парализирайки по този начин действията на изпълнителната власт.

Този въпрос отразява дълбокото разделение в Консервативната партия по въпроса за Брекзита между поддръжниците на запазването на тесни връзки с ЕС и привържениците на излизане без никакви отстъпки.

Лейбъристката опозиция се възползва от случая, за да заяви, че Тереза Мей е заложник на екстремистите про-Брекзит в собствената си партия, по думите на депутата Пол Блумфийлд.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 4
george353
преди 5 години
Терезка нещо са я понапънали. Скоро май пак ще има инцидент с новичок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още