IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Недопустимо е ЕС да отхвърля плана за сделка на Лондон без контраоферта

Планът от Чекърс на британския премиер получи хладен прием от лидерите на ЕС

17:21 | 21.09.18 г. 14
<p>
	Британският премиер Тереза Мей.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ЕС трябва да се отнася към Великобритания с „уважение“ в преговорите за Brexit, предава ВВС.

В комюнике от Downing Street тя заяви, че отхвърлянето на плана ѝ от лидерите на ЕС, без да има алтернатива, на „този етап от преговорите“ е „неприемливо“.

„Няма да променя резултата от референдума, нито ще разделя страната си“, допълва Мей.

Изявлението ѝ бе отправено след хладното приемане на плана ѝ от Чекърс на срещата на върха на лидерите на ЕС в Залцбург.

„През този процес се отнасях към ЕС само с уважение. Великобритания очаква същото – добрите отношения в края на процеса зависят от това“, отбелязва Мей.

„В този късен етап от преговорите е недопустимо просто да отхвърлим предложенията на другата страна без подробно обяснение и контрапредложения. Така че трябва да разберем от ЕС кои са истинските проблеми и какви са алтернативите им, за да можем да ги обсъдим. Докато не го направим, не можем да постигнем напредък“, категорична е тя.

Според британския премиер двете страни все още са „много далеч“ от определянето на икономическите отношения след Brexit.

Двата варианта, предложени от ЕС – Великобритания да остане в Европейската икономическа зона и митническия съюз или основно споразумение за свободна търговия, не са приемливи, допълва Мей.

Първото „ще бъде подигравка с референдума“, а второто ще означава Северна Ирландия да бъде завинаги разделена икономически от останалата част от Великобритания чрез граница в Ирландско море.

Мей е категорична, че нито един британски премиер не би се съгласил с това. „Ако ЕС смята, че аз ще го направя, допуска фундаментална грешка“, заяви тя. Мей допълни, че в такъв случай ще има „лоша сделка“ и повтори, че „никаква сделка е по-добра от лоша сделка“.

Според Мей най-добрият изход за страната й е да напусне със сделка и Великобритания е очертала трети начин – плана Чекърс, който Доналд Туск отхвърли с мотива, че ще подкопае единния пазар.

„Той не обясни как ще се случи това и не направи контрапредложения, така че се намираме в безизходица“, заяви Мей.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г. Мей твърди, че планът ѝ Великобритания и ЕС да споделят общи правила за стоките, но не и за услугите е единственият надежден път за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Той обаче се натъква на противопоставянето на представители на собствената й партия, които твърдят, че ще наруши суверенитета на Великобритания. Планът получи хладен прием и на срещата на върха на ЕС в Австрия тази седмица.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви на пресконференция, че има някои „положителни елементи“ в предложенията на Мей, известни като плана Чекърс. Но лидерите на ЕС са се съгласили, че те трябва да бъдат пренаписани, допълни той. „Предложената рамка за икономическо сътрудничество няма да функционира, най-малкото защото подкопава единния пазар“, каза още Туск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 5
evtimvz
преди 5 години
Ех, Кума Лисо, какъв план искаш? Да си вън от ЕС, Ирландия да е ЕС и свободно да минават стоките. Защо ти е споразумение. Ще си както всички други страни извън ЕС. Норвегия и Швейцария имат договорки и си плащат вноски. А ти, Кума Лисо, искаш даром. Няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още