IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващият сезон на отчетите е още един удар по европейския капиталов пазар

Доверието на инвеститорите страда и от италианската бюджетна криза и Brexit

15:35 | 12.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Остра реакция

Волатилността на капиталовите пазари в световен мащаб и големите разпродажби на акции не помогнаха на общото настроение. Поради тази причина дори когато резултатите на дружествата отговаряха на очакванията, то това не се отразяваше в цената на акциите им.

В четвъртък миналата седмица акциите на ProSiebensat потънаха с 15% до най-ниските си стойности от повече от шест години, след като германският телевизионен оператор заяви, че ще отдели по-малък дял от печалбата си за акционерите.

Междувременно книжата на Siemens поскъпнаха с едва 0,7% в същия ден, въпреки че финансовите резултати на компанията надминаха очакванията.

Има ли светлина в края на тунела?

Очакванията са растежът на финансовите показатели в отчетите в Европа да бъде по-голям през следващата година в сравнение със САЩ, което ще върне региона на радара на инвеститорите, гладни за растеж, пише Ройтерс.

„Това, което трябва да видим на макро ниво обаче, са подобряване на данните за индексите на мениджърите по поръчките (PMI) и да не се позволява излизане извън контрол на преговорите между Италия и Брюксел“, коментира Андрю Милиган, директор Глобална стратегия в Aberdeen Standard Investments.

Ако САЩ и Китай постигнат компромис, растежът на икономиката на еврозоната, която е силно ориентирана към световната търговия, ще бъде подкрепен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още