IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летище Хийтроу планира да добави 25 хил. нови полета на година

То може да се сдобие с трета пита през 2026 г.

12:23 | 05.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Летище Хийтроу в Лондон планира да увеличи броя на полетите с 5% преди отварянето на трета писта в рамките на план за разширение на стойност 16 млрд. паунда (20 млрд. долара), съобщава британският вестник Times, като се позовава на говорителка на летището.

Летището очаква да добави още 68 излитащи и кацащи полета на ден в идните няколко години. Това ще надхвърли съществуващия лимит на полетите, установен преди две десетилетия, когато беше построен Терминал 5, база на British Airways. Times съобщава, че са планирани 25 хил. нови полета на година.

Летище Heathrow иска също забрана на нощните полети, когато бъде построена трета писта. Летищният оператор планира да изгради 3,2-километрова писта на северозапад, така че броят на полетите да нарасне до 740 хил. Настоящият лимит е 480 хил., припомня Times.

Общественото обсъждане на плановете за летището и бъдещите операции ще започне във вторник и ще продължи до 4 март, става ясно от сайта на летище Хийтроу, съобщава Bloomberg.

След десетилетни отлагания, свързани с опасения от прекомерен шум, повишаване на замърсяването, разрушаването на домове и въздействието върху пътищата, строителството на третата писта на Хийтроу може да започне през 2021 г.

Очаква се новата писта да бъде открита през 2026 г., с което годишният капацитет ще бъде увеличен до 135 млн. пътници спрямо 78 млн. през 2017 г.

В същото време Financial Times съобщи в събота, че британски министри обмислят по-широка забранена за дронове зона около пистите за пътнически самолети, след като летище Гетуик, южно от Лондон, беше затворено за повече от 24 часа заради засечени дронове.

Правителството ще публикува законопроект през май, който ще удължи на пет километра забранената за прелитане зона спрямо настоящия един километър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още