IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Филип Морис в Давос: Време е за действия

По време на международния икономически форум компанията заяви, че са нужни действия за намаляване на вредата от тютюна чрез бездимни алтернативи

14:10 | 31.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към Давос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към Давос. Снимка: Ройтерс

Неспирната война между антитютюневите лобита и индустрията продължава вече твърде дълго. Сега настъпи време за примирие.

Време е да се постави фокусът върху хората, които са най-важните – 1,1 милиард пушачи по света – и да се намерят работещи за тях решения. За целта, намирането на по-добри алтернативи на пушенето е въпрос на спешност за всички тези хора, които в противен случай биха продължили да пушат цигари. 

Това заявиха от Филип Морис Интернешънъл по време на Международния икономически форум в Давос. Компанията присъства за първи път на най-значимото глобално събитие,  на което световните лидери от политиката, бизнеса и неправителствената общност търсят решения на най-сложните проблеми на нашето време. За нас е ясно, че хората очакват бизнесът и правителствата да си сътрудничат за преодоляване на тези предизвикателства. И ние сме в готовност да дадем своя принос за задвижване на промяна в положителна посока - изграждане на по-добро бъдеще за 1,1 млрд. пушачи в света.

Нашият ангажимент за постигане на бъдеще без дим не е мимолетно хрумване, а плод на внимателно обмисляне в продължение на години и е подкрепено от солидна научноизследователска програма. Инвестирали сме над 4,5 милиарда долара в нашата основна стратегическа цел — да предложим на пълнолетните пушачи по-добър избор в сравнение с това да продължат да пушат. А на хората, които казват „А защо просто не спрете да продавате цигари?“ ще отговорим с цялото си уважение „Не това е въпросът“.

Тютюнопушенето е неоспорим житейски факт. По целия свят се правят съгласувани кампании, предупреждаващи за рисковете от пушенето с цел да се убеждават хората да не започват да пушат, а пушачите да се откажат от пушенето. Но постигането на желана от всички цел – свят, в който пушенето на цигари остава в историята – се оказва болезнено бавен процес. Над 1 милиард души в света пушат цигари и по данни на Световната здравна организация техният брой ще остане над 1 милиард и към 2025 г.

Нашето послание към критиците ни е просто: Сред тези над 1 милиард пушачи са вашите приятели, вашите съседи, вероятно дори вашите роднини. Мерките за предотвратяване на започване на пушенето и за убеждаване на пушачите да спрат да пушат си остават от фундаментално значение. За това спор няма. Но за големия брой настоящи пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат, трябва да има разумно решение. Как на практика, ние можем да им помогнем? Как да убедим тези пушачи да преминат на нови продукти с научни доказателства за тях, че те представляват по-добра алтернатива на това да продължават с пушенето?

Нека кажем много ясно. В един идеален свят всички пушачи биха се отказали напълно от употребата на тютюн и никотин, и никой никога не би започнал да пуши. Но в нашия свят, в който пушенето е житейски факт, не може просто да се пренебрегват убедителните научни доказателства за това, че не всички форми на употреба на тютюн са еднакво вредни.

Важният фактор е какво вдишва потребителят. Има огромна разлика между дима от горяща цигара и аерозола от продукт без горене. Именно процесът на горене води до формиране на повечето вредни и потенциално вредни вещества, които са основната причина за развитие на заболявания, свързани с пушенето. Щом са налице научни доказателства за различието между продуктите, то не би ли трябвало тези различни продукти да бъдат третирани по различен начин? И не би ли трябвало милионите мъже и жени, които в момента пушат цигари, да бъдат запознати с тези различия? А можете ли само да си представите на какви критики ще бъде подложена компанията Philip Morris International, ако в един момент се окаже, че ние сме разполагали с по-добри варианти за пушачите, но те са си останали единствено в лабораториите?

Нужно е сътрудничество

Въпреки нашия твърд ангажимент за изграждане на бъдеще без дим и нашата увереност, че научните доказателства са в наша полза, ние не можем да изминем този път сами. Твърде дълго дебатът за пушенето се поляризира, което от своя страна доведе до състояние на парализа.

Без воля от страна на присъстващите тук в Давос световни лидери, правителства, регулаторни органи и представители на НПО сектора да разгледат безпристрастно научните данни в полза на алтернативните бездимни изделия, трансформация към една променена реалността би била невъзможна. Но ние черпим оптимизъм от факта, че в някои държави тази нова реалност е вече призната.

В САЩ и Великобритания вече има все по-широко признаване, че бездимните алтернативи на цигарите може да бъдат добро допълнение към действащите здравни политики за превенция и спиране на пушенето. В Япония потреблението на цигари намалява с 22 процента за последните три години след въвеждането на пазара на бездимни изделия. Това е впечатляващ индикатор.

Ние във Philip Morris International се отнасяме много сериозно към нашите по-широки отговорности като компания. Ние призоваваме със същата сериозност всички да загърбят предразсъдъците и да разгледат задълбочено предимствата на бездимните алтернативи на цигарите и да ни подкрепят в нашата историческа мисия.

За тези, които продължат да се противопоставят, трябва да е ясно, че възпрепятстват решенията за по-добро обществено здраве. Те блокират промяната и лишават пушачите от достъп до тези алтернативи.

Сега имаме възможност за промяна. Нека се възползваме от нея – и да го направим заедно.

Материалът е изготвен с подкрепата на Филип Морис България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още