IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери нямат единно мнение по отношение на ръководните постове в ЕС

До юни трябва да има яснота за всички тези позиции, заяви сегашният председател на Европейския съвет Доналд Туск

14:01 | 29.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Ахрив</em></p>

Снимка: Ройтерс Ахрив

Германският канцлер Ангела Меркел все пак окачестви срещата на върха като "добра и хармонична", макар че Макрон на практика изключи възможността фаворитът й, Манфред Вебер, да замени Юнкер. Той заяви, че бившият баварски депутат не притежава солиден опит.

Вебер никога не бил част от правителство или от важна институция, каквато е ЕК. От 2014 г. той е начело на ЕНП, но това политическо семейство понесе сериозни загуби на изборите. 

Като подходящи за приемници на Юнкер, Макрон посочи настоящия европейски комисар по въпросите на конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, и Мишел Барние, французина, който ръководеше преговорите за Брекзит с Обединеното кралство от страна на ЕС. Поставянето на Барние начело на комисията ще бъде успех за Макрон след силното представяне на френската крайна десница на изборите в неделя .

В същото време испанският премиер Педро Санчес застана с целия си политически авторитет зад кандидата на социалистите Франс Тимерманс, който е бивш министър на външните работи на Холандия, а понастоящем е дясната ръка на Юнкер в комисията.

"Ще подкрепим Франс", заяви Санчес. "Той притежава нужния опит не само на национално равнище, но и на европейско, за да оглави комисията", добави испанският премиер.

След вчерашната среща на върха стана ясно, че за приключването на процедурата по запълване на висшите длъжности ще е необходимо известно време, на фона на признаци за борба за власт между Съвета на ЕС, който представлява националните правителства, и парламента.

Не се очерта някакъв ясен фаворит за поста на Юнкер и на заседанието вчера сутринта на лидерите на политическите семейства в Европарламента, чиито членове трябва да утвърдят новия председател на комисията.

Те настояха единствено съответният човек да бъде избран измежду издигнатите от парламентарните групи кандидати. Това обаче ги поставя в сблъсък с Макрон, който иска европейските лидери да бъдат тези, които ще решат кой да оглави комисията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още