IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Климатът – главната цел на новото австрийско коалиционно правителство

Въпреки постигнатите компромиси мнозина експерти гледат с тревога към бъдещето на съюза между консерваторите на канцлера Себастиан Курц и Зелените

14:51 | 08.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австрийският канцлер Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австрийският канцлер Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Твърда позиция относно миграцията

Въпреки че Зелените успяха да надделеят при разискването на въпросите, свързани с опазването на околната среда и подобряването на прозрачността на държавните институции, изглежда, че при другите теми се наложиха консерваторите на Курц. 

Особено в областта на миграцията, интеграцията и данъчната политика новосформираното правителство се съгласи отчасти да се придържа към курса, приет от предишната консервативна коалиция на Курц.

Отново правителството ще бъде благосклонно към икономиката, но ще действа твърдо по отношение на миграцията. То планира да намали данъците за компаниите, да забрани забрадките на ученичките и да приложи система за превантивно задържане в случай на заплаха за националната сигурност, като например при случаи на подозрения в тероризъм.

За момента Зелените предоставят зелена светлина на въпросното превантивно задържане, като в същото време посочиха, че не са на разположение за изменение на конституцията.

Но техните отстъпки вече предизвикват неудовлетвореност сред привържениците им. Преди да влязат в коалиция с АНП Зелените бяха остри критици на миграционната политика на предходното правителство.

По-голяма активност в Брюксел

Проевропейската реторика все пак се вижда из цялата програма на правителството. Пол Шмит, генерален секретар на Австрийското общество за европейска политика, глед на това като една от най-съществените разлики в последната правителствена програма, където се говореше за предотвратяване на централизиран контрол на Брюксел.

"Австрия не само ще бъде по-активна в политиката за климата, но като цяло ще бъде по-конструктивна в Брюксел", заключи Шмит.

Разделението на министерствата ще бъде в съответствие с изборните резултати на партиите. От 14 министерства АНП ще получи десет, включително тези, които се фокусират върху Европа, отбраната, финансите, икономикате, вътрешните работи, външните работи, селското стопанство, образованието, интеграцията и семейството/работата.

Зелените ще получат министерствата на правосъдието, спорта, социалните въпроси и новото „супер-министерство“ за околната среда, инфраструктурата и енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
miccaelis
преди 4 години
ше паднат ако много знаят, че 85% от колите са дизеларки ако нешо напраят са довиждане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още