IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да пребори кризата със 750 млрд. евро и историческо задлъжняване

Средствата ще бъдат набрани от пазарите при по-тясна финансова интеграция и ще се връщат от следващите бюджети в периода 2028-2058 г.

16:21 | 27.05.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на представянето на плана за възстановяване в Европейския парламент. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на представянето на плана за възстановяване в Европейския парламент. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Подкрепата по този стълб ще бъде достъпна за всички държави членки на ЕС, но съсредоточена върху най-засегнатите и там, където потребностите от устойчивост са най-големи, посочват от ЕК. Т.е. по-голямата част от средствата се очаква да отидат в Италия, Испания, Франция и другите страни с повече случаи на заразени и починали от коронавирус.

В рамките на този стълб на подкрепата е и REACT-EU с бюджет 55 млрд. евро от настоящите програми на политиката на сближаване с хоризонт до 2022 г. Те ще бъдат разпределени въз основа на тежестта на социално-икономическите въздействия на кризата, включително нивото на безработицата сред младите хора и относителния просперитет на държавите членки.

Предлага се и укрепване на Фонда за справедлив преход до 40 млрд. евро, за да се подпомогнат страните от ЕС при ускоряване на прехода към климатична неутралност. Допълнителни 15 млрд. евро са предназначени и за Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за подкрепа на селските райони при извършването на необходимите структурни промени в съответствие с Европейската Зелена сделка и постигането на амбициозните цели в съответствие с новите стратегии за биологично разнообразие и стратегията Farm to Fork.

Вторият стълб – за насърчаване на частните инвестиции, е нов инструмент за подкрепа на платежоспособността и собствения капитал, който ще мобилизира частни ресурси за спешна подкрепа на жизнеспособни европейски компании в най-засегнатите сектори, региони и страни. Този инструмент ще започне да функционира още тази година. Бюджетът му се предвижда да е 31 млрд. евро, като целта е да отключи допълнителни 300 млрд. евро за компании от всички икономически сектори и да ги подготви за по-чисто, цифрово и устойчиво бъдеще.

Предвижда се и надграждане на схемата InvestEU – водещата европейска инвестиционна програма, до 15 млрд. евро за мобилизиране на частни инвестиции в проекти в целия Съюз. В рамките на програмата е вграден нов инструмент за инвестиции, който ще цели генерирането на вложения за до 150 млрд. евро за повишаване устойчивостта на стратегическите сектори, по-специално на тези, свързани със зеления и дигитален преход, и ключовите вериги на вътрешния пазар. Принос към този инструмент ще има Next Generation EU с 15 млрд. евро.

Третият стълб – за справяне с уроците на кризата, е с бюджет 9,4 млрд. евро и е предназначен за укрепване на здравната сигурност и подготовка за бъдещи здравни кризи. Предвижда се и укрепване на RescEU – механизмът за гражданска защита на ЕС, с 2 млрд. евро, за да може Съюзът да се подготви и да отговори на бъдещи кризи.

Допълнителни 9,44 млрд. евро отиват за програмата Horizon Europe, която ще финансира жизненоважни изследвания в областта на здравето, устойчивостта и зелените и цифрови преходи.

Европейските глобални партньори ще получат 16,5 млрд. евро за външни действия, включително и хуманитарна помощ.

Други програми на ЕС ще бъдат засилени, за да хармонизират бъдещата финансова рамка изцяло с нуждите за възстановяване и стратегическите приоритети. Други инструменти ще бъдат засилени, за да направят бюджета на ЕС по-гъвкав и отзивчив, посочват още от ЕК.

Европейската зелена сделка като стратегия за възстановяване на ЕС

Възобновяването на икономиката не означава да се върнем към статуквото преди кризата, а да вървим напред, посочват от ЕК. Трябва да поправим краткосрочните щети от кризата по начин, който също инвестира в нашето дългосрочно бъдеще. Всички пари, събрани чрез инструмента Next Generation EU, ще бъдат насочени чрез програми на ЕС в обновения дългосрочен бюджет, подчертават от ЕК.

Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Щом подлежи на дискусия,работата е ясна.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Много добре, аз подкрепя дългът, харесва ми идеята, ще помогне. Притеснява ме обаче че е твърде регулирана икономиката на ЕС. Твърде много изисквания, условия, неконкурентна е на останалите. Трябва да се откажат от част от екологичните мерки и като цяло да поддържат регулаторни условия за бизнеса сравними с тези в САЩ и Китай. Наред с това и по-тясно интегриране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
не е малоумие , за туй са поставени на тия постове ... даже и нашия Винету ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
realista
преди 3 години
След 10 години като дойде следващата криза и пак нов дълг. След всяка криза някои страни излизат все по задлъжнели. И до кога така? Това е малоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ти как смяташ , дали ще ги похарчат правилно ?! И въобще какво спасение е това, да се правят тия безумни дългове ... а може би точно туй е задачата която са спуснали на Урсулата "отгоре" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Няма как, трябва да се действа. Хората се умориха от годините на строги икономии и стабилност. Въпроса е парите да бъдат похарчени правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
CGY
преди 3 години
Тежко на следващите поколения европейци с толкова невежи, егоистични и популистки политици днес.Социализмът със симпатично лице ще рухне - по-късно, но по-тежко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още