IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК иска да пребори кризата със 750 млрд. евро и историческо задлъжняване

Средствата ще бъдат набрани от пазарите при по-тясна финансова интеграция и ще се връщат от следващите бюджети в периода 2028-2058 г.

16:21 | 27.05.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на представянето на плана за възстановяване в Европейския парламент. <em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на представянето на плана за възстановяване в Европейския парламент. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

В основата на стратегията за възстановяване на ЕС ще е Зелената сделка. Предвижда се мащабно обновяване на сгради и инфраструктура и насърчаване на кръговата икономика, разгръщане на проекти за възобновяема енергия, особено вятърна, слънчева и стартиране на чиста водородна икономика в Европа, по-чист транспорт и логистика, включително инсталирането на един милион пунктове за зареждане на електрически превозни средства и стимули за пътуване с железопътен транспорт.

Предвижда се укрепване на Фонда за справедлив преход за подпомагане на преквалифицирането, за да се помогне на бизнеса да създаде нови икономически възможности, както и укрепване на единния пазар и адаптирането му към ерата на цифровите технологии. В тази връзка ще се инвестира в повече и по-добра свързаност, особено в бързото разгръщане на 5G мрежи, по-силното индустриално и технологично присъствие в стратегически сектори, включително изкуствен интелект, киберсигурност, суперкомпютри и облак, изграждане на реална икономика на основата на данни като двигател за иновации и създаване на работни места.

Краткосрочната европейска схема за презастраховане при безработица (SURE) ще осигури 100 милиарда евро за подпомагане на работниците и бизнеса. Програмата за умения и плана за ействие в областта на цифровото образование ще осигурят цифрови умения за всички граждани на ЕС. Справедливите минимални заплати и задължителните мерки за прозрачност на заплащането ще помогнат на уязвимите работници, особено на жените.

ЕК засилва и борбата срещу укриването на данъци и това ще помогне на държавите да генерират повече приходи, посочват от Комисията.

Засилване на стратегическата автономия

Европа трябва да засили стратегическата си автономия в редица специфични области, включително в стратегическите вериги на стойност, и да засили наблюдението на чуждите инвестиции, посочват от ЕК. За да повиши готовността за криза и управлението на кризи, Комисията ще засили Европейската агенция по лекарствата и ще даде по-силна роля на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) при координиране на медицинските реакции при кризи.

Възстановяването трябва недвусмислено да се основава на основни права и пълно зачитане на върховенството на закона. Всички спешни мерки трябва да бъдат ограничени във времето и да бъдат строго пропорционални. Оценката на Комисията ще бъде включена в първия доклад по механизма за върховенство на закона.

Кой колко ще получи

Италия би получила 81,8 млрд. евро по предложението, Испания - 77,3 млрд. евро, Гърция - 22,5 млрд. евро, и Франция - 39 млрд. евро, според официален представител, запознат с подробностите, цитиран от Bloomberg.

Средствата ще се отпускат в зависимост от щетите, които страните са претърпели от коронавируса.

Според икономиста Георги Ангелов, който се позовава на данни на ЕК, България може да получи 15 млрд. евро, срещу които ще внесе 3,3 млрд. евро. По думите му средствата от фонда за възстановяване ще могат да се ползват веднага, а вноската ще е дължима след 10-20 години. 

Като цяло Хърватия и България ще бъдат страните, които ще получат най-голямо нетно финансиране от фонда за възстановяване - около 20% от БВП. Следват Гърция, Латвия и Словакия с дял над 10%. Сметката за фонда за възстановяване ще бъде платена най-вече от Германия, посочва Ангелов, като подчертава, че все пак предложението подлежи на дискусия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Щом подлежи на дискусия,работата е ясна.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Много добре, аз подкрепя дългът, харесва ми идеята, ще помогне. Притеснява ме обаче че е твърде регулирана икономиката на ЕС. Твърде много изисквания, условия, неконкурентна е на останалите. Трябва да се откажат от част от екологичните мерки и като цяло да поддържат регулаторни условия за бизнеса сравними с тези в САЩ и Китай. Наред с това и по-тясно интегриране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
не е малоумие , за туй са поставени на тия постове ... даже и нашия Винету ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
realista
преди 3 години
След 10 години като дойде следващата криза и пак нов дълг. След всяка криза някои страни излизат все по задлъжнели. И до кога така? Това е малоумие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
ти как смяташ , дали ще ги похарчат правилно ?! И въобще какво спасение е това, да се правят тия безумни дългове ... а може би точно туй е задачата която са спуснали на Урсулата "отгоре" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
korn
преди 3 години
Няма как, трябва да се действа. Хората се умориха от годините на строги икономии и стабилност. Въпроса е парите да бъдат похарчени правилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
CGY
преди 3 години
Тежко на следващите поколения европейци с толкова невежи, егоистични и популистки политици днес.Социализмът със симпатично лице ще рухне - по-късно, но по-тежко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още