IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите губят доверие в германската икономика

Съществува допълнителна тревога, че германската икономика може да се върне в рецесия

14:19 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Доверието на инвеститорите в икономическото възстановяване на Германия е засегнато от новите бизнес ограничения, наложени поради влошаването на пандемията, съобщава Bloomberg.

Германският индекс на икономическите очаквания, измерван от института ZEW, спадна за втори пореден месец до 39 пункта през ноември от 56,1 пункта през октомври, малко под очакванията за спад до 40 пункта, съобщава Trading Economics.

Индексът, измерващ настроенията за текущата ситуация, е спаднал до -64,3 пункта, което е понижение спрямо -59,5 през предходния месец и малко над очакването за -65 пункта. Икономическото настроение в еврозоната спадна до 32,8 пункта от 52,4 пункта, много повече от очакваното намаление до 43,3. Индикаторът за текущата ситуация леко се повиши с 0,2 пункта до -76,4 пункта.

„Финансовите експерти са загрижени за икономическото въздействие на втората вълна на COVID-19 и до какво ще доведе това. Поради това показателят за икономически настроения на ZEW отново значително намаля през ноември, което показва забавяне на икономическото възстановяване в Германия“, коментира президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Съществува и допълнителната тревога, че германската икономика може да се върне в рецесия. Според твърденията на експертите нито преговорите за Brexit, нито резултатите от президентските избори в САЩ, в момента не оказват влияние върху икономическите очаквания за Германия.

ZEW ZEW

Потапянето на показателя все още може да се окаже временно. Изследването е проведено преди новината от понеделник, че Pfizer Inc. и германската компания BioNTech може да са близо до пускането на ваксина срещу коронавируса. Световните фондови пазари приеха с оптимизъм това съобщение, като германският индекс DAX записа най-голямото си повишение от май насам.

И все пак откриването на ваксина няма да доведе до много бърза корекция на икономическите показатели.

Производството и дистрибуцията на ваксината ще отнемат време, социалните и бизнес ограниченията засега остават в сила и щетите, причинени от пандемията, вероятно ще бъдат трайни, пише Bloomberg.

Безработицата нараства и компаниите, особено в сферата на услугите, се борят да оцелеят. Европейската комисия понижи прогнозата си за икономиката на еврозоната през 2021 г., правителствата засилват подкрепата си, а Европейската централна банка отбеляза вероятната нужда от повече парични стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още