IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските преговори с Великобритания навлизат в критична седмица

Политици и длъжностни лица от двете страни казват, че нещата вървят към развръзка

13:30 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният преговарящ от страната на ЕС Мишел Барние. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Главният преговарящ от страната на ЕС Мишел Барние. Снимка: архив Ройтерс

Бизнес натиск

Фирмите от двете страни стават допълнително изнервени и създават натиск върху политиците да измислят решения. Колкото по-малко време има между сделката и края на прехода, толкова по-малко време остава да се подготвят компаниите за промени.

Миналата седмица организацията BusinessEurope апелира в изявление, че след коронавирусния шок нациите „не могат да си позволят поредното голямо прекъсване, причинено от ситуация без сделка", и добавя: „Време е да сключим споразумение“.

Междувременно словесната война между Обединеното кралство и транспортната индустрия изглежда е оставена настрана, тъй като всички се подготвят за януари. Един представител на компания за превоз на товари казва, че министърът Майкъл Гоув е изслушал опасенията, но нищо повече не може да направи в момента.

Има обаче четири аргумента в полза на евентуалната бърза сделка тази седмица.

Без сделка икономиката ще се разклати из основи

Ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, ще се прилагат правилата на Световната търговска организация, т.е. трябва да се налагат мита на стоки, които преминават границите на ЕС и Великобритания. Търговските преговори продължават с надеждата да се намери по-добро решение.

Някои от страната на Брюксел смятат, че разривът може да смекчи позицията на Лондон и преговарящите да почукат на вратата достатъчно скоро след него. В миналото Лондон предполагаше, че няма да се връща към преговорите веднага след излизане без сделка.

Никой не иска да мигне първи

И двете страни смятат, че преместването на часовника ще окаже по-голям натиск върху другата, за да се откаже първа, но нито една от двете не иска да бъде тази, която ще се отдалечи от масата.

Държавите от ЕС искат да са подготвени в случай, че сделка не се постигне

Страните от ЕС засилват натиска върху Европейската комисия да засили подготовката си, като публикува насоки за една такава извънредна ситуация.

„Оставаме на масата толкова дълго, колкото би било смислено, но наистина трябва да сме подготвени, че сделка няма да има“, казва дипломат от ЕС. Комисията продължава да отлага тези планове, но остава да се види колко дълго може да игнорира натиска от държавите членки.

Германският канцлер Ангел Меркел обаче предупреди да не се планира извънредна ситуация. "Вместо това трябва да вложим цялата си енергия в последния етап от преговорите“, настоява тя.

Има един месец до края на годината

Един месец е все пак нещо. ЕС обмисля възможностите си за заобикаляне на проблема с ратификацията. Дипломат казва, че може да се намери "сложно, техническо" решение, което да позволи на блока да ратифицира сделката след края на прехода. Ако това е възможно, часовникът може да продължи да тиктака.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още