IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток рискува да остави Солун без вода

Нов алгоритъм за производството на електроенергия в Гърция поддържа цената на тока ниска, но заплашва с водна криза

10:34 | 10.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Новият оперативен модел за производство на електроенергия може да разруши хидроенергийните резерви на енергийната PPC, пише англоезичната версия на "Катимерини". Това поставя под риск и водоподаването за Солун и цяла Северна Гърция през следващото лято.

За опасността съобщава самата PPC в съобщение до енергийния регулатор, Министерството на енергетиката и независимия оператор на енергийната мрежа ADME. Компанията е установила притеснително за това време на годината намаление на водните резерви в своите язовири.

Според източници на "Катимерини" от енергийния гигант причината е новият пазарен модел за производството. Той вече е разследван от властите за възникнали злоупотреби, допълва още изданието.

От PPC разкриват, че ежедневно от ADMIE им поръчват увеличени количества електроенергия от водните централи, за да покриват търсенето, защото цената на термичните централи е много по-висока.

Новият модел за производството на електроенергия в Гърция предвижда именно това - системният оператор да включва производството на най-евтината електроенергия в момента. Така цените остават задоволителни, но страдат водните резерви.

Преди ден например операторът е поръчал включването на 20 гигавата водни мощности към мрежата, което преди е отговоряло на нуждите за цяла седмица.

Водизточниците, които се използват за производството на електроенергия, са резервни за Солун - най-големият град в Северна Гърция, както и за целия регион. Това може да се окаже проблем за нормалното водоснабдяване през летния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Солун-Перник 2 ... звучи гордо някак си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още