IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbus: Brexit без сделка ще застраши инвестициите ни във Великобритания

Концернът не планира да затваря или да намалява броя на своите британски фабрики, посочва Гийом Фори

11:07 | 15.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Airbus SE Гийом Фори. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Главният изпълнителен директор на Airbus SE Гийом Фори. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на европейската самолетостроителна компания Airbus SE Гийом Фори заяви, че ако Великобритания се раздели с Европейския съюз (ЕС) без търговска сделка, може да застраши инвестиционните планове на концерна в страната.

Решенията, които предстои да бъдат взети от ръководството на Airbus по отношение на Brexit, ще зависят от това каква ще бъде средата за водене на бизнес след края на търговските преговори, посочва Фори, цитиран от Bloomberg.

Междувременно компанията не планира да затваря или да намалява броя на своите британски фабрики, които произвеждат крила за всичките налични модели пътнически самолети, и би намерила начин да управлява бизнеса си при сценарий без сделка, изтъква Фори. 

„В краткосрочен план не сме в състояние да взимаме решения - фабриката и дейностите, които развиваме в Обединеното кралство, продължават да функционират“, споделя Фори пред Bloomberg по време на виртуалното събитие. „Разглеждаме дългосрочната ситуация и дали тя ще ни позволи да правим бизнес по същия начин“, добавя той.

При предишния главен изпълнителен директор Том Ендърс Airbus гласно се противопоставяше на Brexit. През 2019 г. Ендърс заплаши, че компанията може да прекрати инвестициите във Великобритания, ако не бъде постигната търговска сделка.

След като го смени на поста, Фори зае по-умерена позиция, докато компанията се запасяваше с необходимите части в страната, за да се предпази от забавяне на доставките по границите.

Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен продължиха разговорите за търговска сделка в неделя, като предоставиха на преговарящите повече време за постигане на споразумение. Длъжностни лица, участващи в дискусиите, заявиха, че споразумението може най-накрая да бъде постигнато в рамките на тази седмица, дни преди Великобритания да напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС на 31 декември.

Според Фори както за ЕС, така и за Великобритания ще бъде много по-добре, ако двете страни постигнат сделка.

Основният логистичен проблем за Airbus при Brexit без сделка е затварянето на границите, което може да повлияе на движението на стоки, изтъква Фори.

Според него най-важният въпрос е свързан с бъдещите отношения на Великобритания с най-близките си партньори в лицето на Франция, Германия и Испания

Според уебсайта на Airbus в Обединеното кралство работят 12 500 души на различни обекти, включително във фабриката за проектиране на крила във Филтън, близо до Бристол, и в завода за монтаж на крила в Браутън, Уелс.

Airbus обмисля стъпки за повишаване на темпа на изграждане на теснофюзелажен самолет до 47 броя на месец през втората половина на 2021 г. от сегашните 40, въпреки че Фори заяви в понеделник, че настоящите нива ще се запазят в началото на следващата година.

Индустрията за производство на реактивни самолети едва започва да излиза от кризата, породена от коронавируса, която принуди много авиокомпании по света да приземят временно своите самолети, като в същото време притисна превозвачите да отложат някои нови поръчки.

Фори сподели, че е оптимист относно митническия спор между ЕС и САЩ, който може да бъде разрешен при новия американски президент Джо Байдън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още