IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия може и да надиграе Германия за закона за избягването на данъци

Лисабон, като председател на Съвета на ЕС, изглежда ще успее да прокара законодателството за данъчна прозрачност, което Берлин блокира от години

16:20 | 25.02.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Не е изненада, че тази реформа получи голяма подкрепа в Европейския парламент (ЕП) още през юни 2017 г. Под натиска на германското корпоративно лоби обаче - Федерацията на германските индустрии и Фондацията за семеен бизнес, германското правителство блокира проекта от години.

Публичното отчитане по държави "би поставило германските компании в неравностойно положение в международната конкуренция", коментира Алтмайер.

В Съвета на ЕС германското правителство сключи съюз с 12 други държави членки, който - като блокиращо малцинство, предотврати формирането на необходимото квалифицирано мнозинство от 55 процента от държавите за приемането на законодателството.

През есента на 2019 г. стана известно, че това блокиращо малцинство включва не само страните с по-ниски данъци Кипър, Малта, Австрия, Словения, Естония, Люксембург, Ирландия и Нидерландия, но и – малко изненадващо, Португалия и Швеция, които бяха обещали на своите избиратели, че ще предприемат действия срещу избягването на корпоративните данъци.

След като това беше съобщено от Investigate Europe, португалският колега на Алтмайер - Алваро Сиза Виейра, беше подложен на огромен натиск от своите колеги от партията му, че промени позицията си.

Същото се случи и в Австрия. През декември 2019 г. австрийският парламент задължи правителството да гласува в подкрепа на предложението на Комисията при бъдещо гласуване в Съвета на ЕС. Тази позиция беше възприета и от новоизбраното консервативно-зелено правителство във Виена. Оттогава всъщност има достатъчно мнозинство, за да се одобри законопроектът за отчитане по държави.

Дори и в рамките на самото германско правителство заместник-канцлерът и финансов министър Олаф Шолц (от Социалдемократическа партия) се обяви в полза на закона, когато партията му го поиска.

Това обаче не направи особено впечатление на основния коалиционен партньор – Християндемократическата партия, и нейния икономически министър Алтмайер. Те се противопоставиха и се възползваха от факта, че Германия беше председател на Съвета през втората половина на 2020 г. Със съгласието на техните партньори от социалдемократическата коалиция те отказаха да включат закона в дневния ред на компетентните органи на Съвета и така избегнаха гласуването – нещо, което беше определено като „позор“ от германския депутат от Зелените и финансов експерт Лиза Паус.

Това, което Паус нарече „нечиста игра“ на Германия, става още по-очевидно с португалската инициатива за предсрочно гласуване. Представителят на австрийското министерство на икономиката направи последен опит да саботира проекта на 22 януари на заседанието на работната група на Съвета по фирмено право. Според протокола, предоставен на Investigate Europe от дипломат, след четири години преговори представителят претендира за правни резерви и е поискал „становище на правната служба". Това обаче е посрещнато от масирани критики, особено след като и отговорният докладчик в Парламента е от Австрия - социалдемократката Евелин Регнер.

Когато Регнер публично поиска да се съобрази с резолюцията на парламента, правителството във Виена увери писмено португалското председателство в съгласието си. Затова и Лисабон насрочва  гласуване. „Мнозинството стои“, уверява един от посланиците на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още