IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС осъди Германия заради атмосферно замърсяване с азотни оксиди

Между 2010 и 2016 г. Германия систематично и постоянно надвишава пределно допустимите стойности на азотен диоксид, посочва се в решението

17:34 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия получи остър упрек от върховния съд на Европейския съюз (ЕС) заради замърсения въздух в градовете, съобщава Bloomberg.

„Между 2010 и 2016 г. Германия систематично и постоянно надвишава пределно допустимите стойности на азотен диоксид“, посочва се в решението на съда, публикувано днес.

Делото е заведено през 2018 г. от Европейската комисия (ЕК). Брюксел е завел дела също срещу Великобритания и Франция.

Регулаторът обвинява страните, че не са спазили ограниченията за азотен оксид, който се изпуска в атмосферата най-вече от транспортния трафик и промишлеността. Съдиите от съдилищата на ЕС в предишни решения обвиниха Франция и Обединеното кралство за „постоянно“ превишаване на ограниченията.

Според съда годишните лимити за азотни оксиди са надвишени в 89 града, включително в районите Берлин, Хамбург, Кьолн, Дюселдорф, Мюнхен и Щутгарт. Часовите ограничения се надвишават в Щутгарт и района на Рейн-Майн, който включва Франкфурт.

През 2018 г. Германия се сблъска с вълна от съдебни спорове заради замърсяването на въздуха във вътрешните градове и различни съдилища постановиха, че местните власти трябва да подобрят плановете си за преодоляването на проблема, включително да забранят по-старите дизелови автомобили, които замърсяват най-много.

Автомобилите са най-големият източник на азотни оксиди в атмосферата. Те причиняват дихателни проблеми и са свързани с преждевременна смърт.

Някои държави от ЕС непрекъснато нарушават лимитите на замърсяване, зададени от органите на ЕС. Замърсяването на въздуха убива повече от 400 хил. европейци всяка година, от които около 60 хил. германци, според Европейската агенция за околната среда.

Много германски градове въведоха частични забрани за по-стари дизелови автомобили в някои райони, където емисиите са особено високи, припомня АП. Това решение може да доведе до още повече ограничения.

Проучване, публикувано от Федералната служба за околната среда на Германия преди три години, установява, че почти 6 хил. души са починали преждевременно през 2014 г. от заболявания, за които е известно, че са причинени или влошени от азотните оксиди в атмосферата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още