IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Европа трябва да балансира риска от коронавируса, за да спаси туризма

Разпространението на варианта Делта може да доведе до широкомащабни загуби

17:29 | 05.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jose Sarmento Matos/Bloomberg

Страни като Испания обаче искат да приемат и туристи извън ЕС, по-специално от Великобритания. Обикновено Обединеното кралство е най-големият източник на посетители в Испания. През 2019 г. 18 млн. британци са посетили Испания в сравнение с по 11 милиона от Германия и Франция.

Бързо променящата се ситуация усложнява нещата. Великобритания миналата седмица включи Балеарския архипелаг в своя „зелен списък“ за пътуване без карантина. След това испанският премиер Педро Санчес отново въведе ограничения за британските туристи, като изисква те да бъдат напълно ваксинирани срещу Covid-19 или да покажат отрицателен PCR тест. Този ход удари цените на акциите на авиокомпаниите, включително Ryanair и easyJet.

Случаите на коронавирус на Балеарските острови вече се увеличиха, тъй като хиляди испански студенти пътуваха, за да отпразнуват края на учебната година. Оттогава поне 850 от тях са дали положителен тест за Covid-19.

Том Дженкинс, главен изпълнителен директор на Европейската асоциация на туроператорите, казва, че несигурността ще възпре мнозина във Великобритания да пътуват това лято. "Нестабилността както по отношение на епидемиологичния, така и на политическия риск означава, че всяка резервация е застрашена“, допълва той.

Един пример за това как бързо нещата могат да се променят се появи, след като Португалия отмени ограниченията за британските туристи на 17 май, малко преди правителството на Обединеното кралство да добави страната в своя „зелен списък“. Три седмици по-късно Великобритания премахна Португалия от списъка, което накара много туристи да се върнат по-рано, за да избегнат карантината. Оттогава Португалия стана една от страните с най-сериозно разпространение на коронавируса в Европа, което доведе до забрана за пътуване през и от Лисабон за един уикенд.

Седмица по-късно Германия нанесе още един удар на Португалия, добавяйки страната към нейния списък на „страните с вариант на коронавирус“ и забранявайки пътувания до страната, с изключение на жителите на Германия, които при връщане от Португалия трябва да се карантинират за 2 седмици. Сега Португалия е наложила подобни карантинни правила за неваксинирани пристигащи от Великобритания.

Меркел каза на пресконференция миналата седмица, че „имаме ситуация в Португалия, която може би би могла да бъде избегната“, ако страните от ЕС бяха възприели еднакъв подход към пътуващите от по-рискови райони. Няколко дни по-късно Малта заяви, че ще приема само напълно ваксинирани пътници от Великобритания.

Германският канцлер упрекна и Гърция за приемане на посетители, ваксинирани с китайски и руски ваксини, които не са одобрени от властите на ЕС. Гърция тази седмица заяви, че ще изисква отрицателен тест за коронавирус от всички пътници, пристигащи от Русия, дори ако са ваксинирани.

Икономистите казват, че програмата за ваксинация в ЕС е в надпревара за спасяване на туристическия сезон в региона от варианта Делта. Рафаел Доменех, ръководител на икономическия анализ в испанската банка BBVA, казва: „Най-добрият отговор на тази заплаха е да се ускори кампанията за ваксинация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още