IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще обсъжда стратегията си на неофициална среща следващата седмица

Има консенсус, че настоящата цел за инфлацията трябва да се промени, но няма съгласие какво точно да я замени

14:20 | 01.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе специална среща във Франкфурт следващата седмица в опит да приключат прегледа на стратегията на институцията, предава Bloomberg.

Очаква се срещата да завърши новата дефиниция за ценова стабилност, пише Дейвид Марш, председател на Официалния форум на паричните и финансовите институции, мозъчен тръст за икономическа политика.

Очаква се срещата да започне с вечеря на Управителния съвет във вторник и може да продължи до четвъртък, пише Марш. Той добавя, че след това банката може да направи съобщение, ако изобщо се постигне споразумение.

Говорител на ЕЦБ заяви, че институцията планира няколко срещи, които може да се проведат на живо, ако здравната ситуация го позволява..

Прегледът на стратегията се провежда от началото на 2020 г. Процесът обаче беше нарушен заради пандемията. Той обхваща широк спектър от теми като инфлация, заетост, изменение на климата и фискална политика.

Съществува широк консенсус, че настоящата цел за инфлация от „по-ниска, но близка до 2%“ трябва да се промени, но няма съгласие за това какво да я замени. Някои предпочитат точна цел от 2% с гъвкавост за постигането ѝ, а други особено от Южна Европа, искат изрично обещание да се толерират по-високи нива след продължителен период на ниска инфлация.

Срещата през следващата седмица ще се състои след скорошна среща на 25-членния управителен съвет на ЕЦБ във Франкфурт. Длъжностните лица постигнаха „добър напредък“ там във формирането на бъдещата парична политика на институцията, каза президентът Кристин Лагард миналия месец.

Дискусията, макар и да не е официално заседание за паричната политика, може също така да оформи плановете на ЕЦБ за това кога и как да излезе от спешните мерки, които въведе заради пандемията от коронавируса.

Програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ за 1,855 трлн. евро трябва да продължи поне до март 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още