IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отчетоха ръстове, пренебрегвайки страховете около COVID-19

Акциите на швейцарската банка UBS поскъпнаха с 5,32%, след като кредиторът постигна сериозен ръст на печалбата през второто тримесечие

19:47 | 20.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси завършиха сесията на зелена територия, възстановявайки се от рязката разпродажба на акции в предходната сесия, предизвикана от възобновените страхове около разпространението на коронавируса, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 нарасна с 0,52% до 446,61 пункта.

Германският показател DAX прибави 83,07 пункта, или 0,55%, към стойността си, покачвайки се до ниво от 15 216,27 пункта.

Френският индекс CAC отчете ръст от 0,81% до 6346,85 пункта.

Британският измерител FTSE напредна с 0,54% до равнище от 6881,13 пункта.

Икономистите обърнаха внимание и на новите икономически данни от Европа. Цените на производителите в Германия регистрират най-бързия си годишен ръст от 1982 г. насам, показват данни, публикувани от германската статистическа агенция Destatis.

Цените на производителите са се увеличили с 8,5% на годишна база през юни, което е повече от регистрирания през май ръст от 7,2%. Икономистите прогнозираха повишение от 8,4%. Това беше и най-бързото покачване от януари 1982 г., когато цените рязко нараснаха на фона на втората петролна криза.

европейски европейски

В понеделник страхове от нова коронавирусна вълна заради по-лесно разпространяващия се делта вариант на Covid потопиха европейските индекси. Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 2,3%, като акциите в секторите на банките, енергетиката и пътуванията се представиха най-зле. Най-голямо понижение в сектора на пътуванията бе за Carnival със спад в цената от 8,3%. 

Акциите на швейцарската банка UBS поскъпнаха с 5,32%, след като кредиторът постигна сериозен ръст на печалбата през второто тримесечие и по този начин надмина очакванията на анализаторите. Нетната печалба се е увеличила с 63 процента до 2 милиарда долара. Според проучване на банката анализаторите са очаквали средно печалба от 1,34 милиарда долара.

Основната причина за ръста на печалбата е силният растеж в основните бизнес области - управлението на активи и в бизнеса с частни и корпоративни клиенти. В резултата са включени и отменени провизии за лоши заеми в размер на 80 млн. долара. През същия период на миналата година банката трябваше да задели 272 млн. долара.

Цената на биткойна се понижава с 2,74% до 29 796,52 долара. По-рано през деня токенът достигна едномесечно дъно от 29 672,59 долара, което беше спад от 6,8%. За някои трейдъри прагът от 30 хил. долара е ключово ниво за цената на биткойна, падането под което може да отвори пътя за нови понижения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още