IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската държавна банка KfW „надцака“ Covid кризата

Кредиторът постигна най-добрата си половин година за последните десет години

20:13 | 11.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Точно навреме за напускането си главният изпълнителен директор на KfW Гюнтер Бройниг може да представи чист от коронавирусните щети отчет на насърчителната банка. През първите шест месеца кредиторът постигна консолидирана печалба от 1,4 млрд. евро, най-добрата половин година за последните десет години, обяви банката в сряда. През миналата година KfW все още беше на загуба от 576 млн. евро.

Държавната банка за развитие беше създала изключително високи резерви през първото тримесечие на 2020 г. поради предвидимата тежест от коронавирусната криза. Сега кредиторът се възползва от факта, че пандемията беше по-малко тежка, отколкото се очакваше. Той освободи нетни 243 милиона евро през първата половина на 2021 г., след като задели 795 милиона евро в рискови резерви през предходната година. 

„Пропорционално високият резултат от 827 милиона евро през второто тримесечие се характеризира с обратните ефекти от премахването на резервите за заеми и инвестиции, направени през предходната година като част от кризата“, обясни Бройниг, който ще бъде заменен като шеф на KfW през октомври от Щефан Винтелс. Положителната бизнес тенденция е била очевидна още през първото тримесечие.

Фактът, че части от германската икономика отново се представят по-добре, се отразява и в намаляващото търсене на заеми за помощ: Между януари и юни 2021 г. пандемичните заеми на KfW достигат 6,5 милиарда евро. Това е малка част от 33,8 милиарда евро, които институтът бе удължил до юни предходната година. От началото на програмите за подпомагане заради кризата през март 2020 г. до края на юли, банката за развитие е заеми в Германия и чужбина за 58,6 млрд. според собствената ѝ информация.

Представата за чистия обем на помощта обаче се изкривява от факта, че през предходната година много големи корпорации като Lufthansa или Tui са получили заеми в голям обем от спасителната програма. По-голямата част от кандидатите всъщност са малки и много малки компании, които искат много по-ниски суми на заем. Следователно е по-показателно да се погледне развитието на броя на кандидатстванията за заеми.

Тези показатели рисуват различна картина: Според тях има спад в търсенето, но той не е толкова силен, колкото предполага значително намаленият обем на кредитите. Това показва, че по-специално малките и много малките компании все още зависят от програмите на KfW. „Вътре в страната специалните програми все още се използват главно от малки и средни компании с кредитни обеми до три милиона евро“, посочва KfW.

Общият брой отпуснати заеми за помощ се е увеличил с 38 135 до общо 146 465 заявления за помощи, одобрени от началото на годината. Това съответства средно на около 5000 заеми на месец. Дори търсенето да е намаляло донякъде след края на последното блокиране, между май и юли все още е имало 3600 до малко под 4000 компании на месец, които са отправяли нови искания за помощ.

Това означава, че броят на новите молби за помощ е под нивото от предходната година, но спадът не е толкова силен, колкото предполага кредитният обем: Между юни и декември 2020 г., т.е. след първия голям прилив за помощи, средният брой нови заявления на месец е около 6300 случая.

Независимо от това Бройниг отново има с какво да се похвали. „Тъй като повечето от ограниченията, свързани с пандемията, бяха премахнати, германската икономика и преди всичко много компании от сектора на услугите, се върнаха по пътя на възстановяването“, каза той. А това намалява търсенето на помощи от KfW.

От заемите, които са отпуснати досега, заеми в размер на около 520 милиона евро са били обезценени, например поради отсрочени плащания на лихви или погасяване. Според KfW само около една десета от тази сума всъщност се е загубила.

Намаляващото значение на пакета от помощи също оказа влияние върху обема на финансиране на KfW: Той се сви от 76,2 милиарда евро на 49,8 милиарда евро. Вътрешният промоционален бизнес с частни клиенти се развива напълно срещу тенденцията, с обем от 24,4 милиарда евро, с почти една трета над и без това високото ниво от предходната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още