IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции се насочиха към най-дългата печеливша серия от 1999 г. насам

Финансовите експерти обаче са разделени по въпроса дали новата стратегия на Европейската централна банка ще помогне за постигане на по-висока инфлация

16:20 | 13.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейските акции се насочиха към най-дългата печеливша серия от 1999 г. насам, тъй като бичите настроения се увеличиха след силния сезон на отчетите и икономическото възстановяване след блокадите, пише Bloomberg.

Индексът Stoxx 600 се повиши с 0,2%, което е десето поредно рекордно затваряне, докато френският CAC 40 се доближи до най-високото си ниво от повече от две десетилетия. Фючърсите върху американските акции бяха стабилни, след като S&P 500 затвори на рекордно високо ниво.

Европа и САЩ напреднаха с ваксинациите, привличайки инвеститори, тъй като пътуванията и отварянето на много сектори се увеличават. Инвеститорите са вложили 1,5 млрд. долара в европейските фондове, инвестиращи в акции тази седмица, което е най-високото ниво от два месеца насам, според данни на Bank of America. 

Наред с вълната от силни корпоративни резултати, глобалният фон става все по-оптимистичен. Финансовите експерти обаче са разделени по въпроса дали новата стратегия на Европейската централна банка ще помогне за постигане на по-висока инфлация, според проучване, проведено от германския институт ZEW.

Почти половината от анкетираните заявиха, че са повишили прогнозите си до 2023 г. средно с 0,4 процентни пункта, след като банката увеличи целта си за инфлация до 2%, и заявиха, че ще приемат временно минаване над тази граница. Преди това ЕЦБ се стремеше към инфлация „под, но близо до 2%“. Около 46% казват, че новата стратегия не е повлияла на перспективите.

ЕЦБ е в процес на промени в начина на провеждане на паричната политика след 18-месечен преглед. Президентът Кристин Лагард се зарече да бъде „силна или упорита“ в борбата за по-висока инфлация, след като от години е далеч от целта. Банкерите се ангажираха да се въздържат от повишаване на лихвените проценти, докато инфлацията от 2% не остане стабилна в нейните прогнози.

Мнозинството от анкетираните прогнозират, че усилията на ЕЦБ за изменението на климата ще затруднят постигането на целта. Две трети казват, че централната банка няма да окаже значително влияние върху опазването на околната среда в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още