IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус ще получи 1 млрд. долара от МВФ въпреки критиките на САЩ

Това е приблизителният дял на Минск от специалните права на тираж на стойност 650 млрд. долара

22:00 | 13.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Беларус е повече в компанията на страни като Китай, Русия и Иран. Китайската централна банка трябва да получи активи от МВФ за около 42 млрд. долара, тази на Русия – около 18 млрд. долара, а на Иран – около 5 млрд. долара въпреки критиките от администрацията на Байдън и редицата санкции.

Тази динамика предизвика критики към инжектирането на специални права на тираж от някои републиканци в Конгреса. Френч Хил от Арканзас призова за противопоставяне на емитирането и го нарече „подарък към богати страни и мошенически режими“.

Привържениците на специалните права на тираж лобират за емитирането им в отговор на дългосрочните глобални нужди от средства и за да могат страните да заделят ресурси за борба с пандемията. Делът на Беларус от средствата на стойност 650 млрд. долара е 0,14% и отговаря на около 910 млн. долара. Страните трябва да получат средствата на 23 август.

През последните месеци противниците на Лукашенко настояваха правителството да не получава средствата, тъй като се опасяват, че те може да помогнат на режима му да се задържи на повърхността и да освободи ресурси за още репресии. Съседна Литва, която е член на НАТО, обвинява Лукашенко в „хибридна агресия“ срещу ЕС с насочването на приток на мигранти главно от Близкия изток отвъд съвместната им граница.

За разлика от Венецуела и Мианмар обаче няма дискусия сред страните членки на МВФ за преосмисляне на признаването на режима на Лукашенко, съобщава запознат източник с дейността на фонда, пожелал да остане анонимен.

Представители на администрацията на Байдън опитват да предотвратят използването от Беларус на пари от МВФ чрез замяната на специалните права на тираж с използваема валута, казва запознат източник с плановете на финансовото министерство. По-рано тази година представител на министерството заяви, че САЩ ще се въздържат от предлагането на валута на страни, на които са наложени санкции, и ще притиснат съюзниците да направят същото.

Дори САЩ да откажат да предоставят на Беларус твърда валута, МВФ има още 31 страни и институции, които са влезли в доброволни търговски споразумения за предоставяне на пари в замяна на специални права на тираж, включително Китай.

В Беларус стабилността на финансовата система става все по-крехка заради последиците от пандемията и западните санкции, казва Крук. Специалните права на тираж може да помогнат за намаляване на рисковете, да освободят ресурси за справяне с потенциални извънредни ситуации и да дадат на Беларус повече гъвкавост в преговорите с Русия, която е силен съюзник, превърнал се в кредитор на Минск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още