IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Опитите да се спре "Северен поток 2" са обречени на провал

"Газпром" увеличава износа на газ за Европа с над 21% от началото на годината, сочат данни на компанията

19:37 | 17.08.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Опитите да бъде спрян "Северен поток 2" ще продължат, но са обречени на провал, смята руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. По негови думи компаниите, които реализират проекта, са го построили "почти до последната миля".

Преди дни стана ясно, че проектната компания на проекта Nord Stream 2 AG съобщи, че започва подготовката за търговската експлоатация на първата тръба на газопровода. Работите по полагането ѝ приключиха през юни. Втората тръба по проекта е още в строеж, но очакванията са дейностите да приключат до края на месеца.

Според Лавров, въпреки становището на юристите, Европейската комисия (ЕК) е разширила Третия либерализационен пакет и той обхваща и "Северен поток 2". "Зад нас стоят не само решенията на Русия и Германия, поддръжката на много членове на ЕС, но и юридическото право, което ще отстояваме", коментира още руският външен министър.

Москва защитава спорния газопровод с мотива за увеличеното търсене на суровина в Европа. Според съобщение на "Газпром" от началото на годината до средата на август доставките на газ към европейските клиенти се увеличават с 21,5% до 123 млрд. куб. метра, което е близо до историческия максимум.

Компанията отчита най-голям ръст на доставките за Турция - със 188,5% , както и за Сърбия - със 121,5%. Доставките за България се повишават с 48%, сочи още съобщението на "Газпром". Тези държави получават газ по направлението на "Турски поток" и продължението му през територията на България - "Балкански поток".

Доставките на газ за Германия се увеличават с 41,5%.

От началото на годината добивът на газ от "Газпром" се увеличава с 18 на сто до 316,5 млрд. куб. метра.

От "Газпром" коментират още и че газохранилищата в Европа и Украйна са на минимални нива спрямо минали години. В европейските съоръжения например се съхраняват 31,9 млрд. куб. метра, спрямо 66 млрд. куб. метра спрямо началото на зимния сезон на 2020 година.

Германски анализатори коментираха, че "Газпром" масово изпразва хранилищата, които управлява на германска територия, и към момента не е започнала кампанията по запълването им. Според тях причината е желанието на "Газпром" да принуди европейските власти по-бързо да дадат одобрението си за работата на "Северен поток 2".

Наблюдатели обаче коментират, че този ход може да се окаже много рисков за компанията, защото оставените ниши могат да бъдат запълнени от доставчиците на втечнен газ, тъй като цените в Европа в момента са рекордно високи за този момент на годината.

В края на юни от "Газпром" прогнозираха, че средната експортна цена на природния им газ през 2021 година ще достигне ниво от 240 долара за 1000 куб. метра. Преди това изчисленията сочеха, че средната цена на руския газ за износ ще бъде с цена около 200 долара за 1000 куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
ае Импе то хуу ама Газпром не е Рассия като такова понятие, а се едно Дебелеевски & Co, собствена структура неква там, която си прай некви си нейни работи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Хахахах, колко си жaлък и окаян в отказът си да приемеш неизбежното. НИКОЙ не се интересува от слабoyмният склеротик байдън и от несвързаното му мънкане. Той е нищо и никой - по-жaлък е дори от тъпoватото обонго. Северен поток 2 ще бъде окончателно завършен до 20-тина дни и нищо не може да го спре Германия и цяла Европа го искат... просто за да оцелеят енергийно. Газпром унизи САЩ. Приеми го. Напий се като живoтно и може пък да го преживееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
"ЕК задним числом распространила".. где-то я уже это слышал. А да, российских оппозиционных кандидатов снимают с выборов задним числом за то, что они поддерживали Навального много лет назад. А теперь он стал экстремистом, а может всегда им был, так что теперь даже те, кто с ним в садик ходил на выборы пойдут только в качестве избирателей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 2 години
Извинете, забравих да попитам къде е евтината руска тръбна газ? Всички рyсофилистици тръбяха, че тя била най- евтина. Уважаеми компрадори, 600 долара никак не е евтино. На гадните американски хъбове е по 135 $ за хиляда куб метра. Що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
лавров може да казва каквото си ще, важно е какво ще каже Байдън. Назначи специален комисар, наблюдаващ СП -2 и имащ за задача да предотврати използванетому против Украйна. САЩ винаги могат да го спрат, като наложат санкции на крайните потребители. Но не за това става дума, а виждате ли тези гадни енергийни пакети. Господин Лавров, в целият свят първо питат, тогава строят. Вие като наследници на великите монголи, първо строите и след това питате. Не става. Между другото, очаква се на 24 септември холандскиат върховен съд да произнесе присъда по делото Юкос. Нагласите са той да потвърди присъдата от 52 000 000 000 $, които русия дължи на акционерите на компанията. Господин лавров, ще ви трябват още 5 кacтрирани потика като СП - 2, за да платите тези милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още