IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът накара инвеститорите в Европа да действат внимателно

Повечето индекси на Стария континент приключиха сесията на червено, изключението е лондонският FTSE 100

19:28 | 17.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

След пониженията в началото на седмицата инвеститорите на европейските фондови борси показаха сдържаност и във вторник. EuroStoxx 50, водещият индекс за еврозоната, се понижи с 0,14 % до 4196,40 пункта.

Притесненията за коронакризата отново оказват влияние на борсите.

„Много инвеститори се опасяват, че опитите за ограничаване от страна на китайското правителство в хода на разпространението на делта варианта могат да забавят и световната икономическа динамика“, казва Landesbank Baden-Württemberg.

„Задръстването във важните контейнерни пристанища продължава, тъй като в случай на зараза сред пристанищните служители цялото пристанищно съоръжение трябва да бъде затворено“.

Понижения преобладават и на борсите на големите държави. Френският Cac 40 падна с 0,28 % до 6819,84 пункта. Водещият лондонски индекс FTSE 100 отсрами останалите  с ръст от 0,38 до 7181,11 пункта. Тук повишаването на цените на Shell и BP от петролната и газовата индустрия осигури подкрепа. Начело на индекса бяха акциите на BHP, която се възползва от продажбата на петролния и газов бизнес.

Германският фондов пазар се движеше странично във вторник след слаб старт на седмицата. В края на търговията Dax беше практически непроменен на ниво от 15 922 пункта. Вчера борсовият барометър приключи търговията с 0,3 процента на червено на ниво от 15 926 пункта.

Макар че германският водещ индекс се изкачи в нови измерения в петък с новия рекорд от 16 030 пункта, цялата ситуация на фондовия пазар не се е променила, а като цяло на пазара надделява лятното затишие.

Обемът на търговията остава нисък, спредовете между дневния минимум и максимум са доста малки. Томас Алтман от инвестиционната компания QC Partners понастоящем обобщава ситуацията по следния начин: „Рекордът при Dax остава в рамките на достижимото. Но все още е недостижим без нови купувачи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още