IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските регулатори разследват Allianz заради американските инвестиционни фондове

Служителите на BaFin проучват степента, до която ръководителите на Allianz извън подразделението за фондове са участвали в събития, довели до милиардни загуби

15:55 | 07.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Германските регулатори разследват най-голямата финансова компания в страната - Allianz, след прекратяването на някои от американските инвестиционни фондове миналата година, съобщават пред Ройтерс запознати източници.

С този ход се засилва натискът върху застрахователя, който вече е изправен пред множество съдебни дела от инвеститори заради своите структурирани алфа фондове и свързаните с тях разследвания от Министерството на правосъдието на САЩ и американската Комисия за ценни книжа и борсови операции (SEC), допълва информационната агенция.

Германският застраховател е един от най-големите финансови мениджъри в света с активи в размер на 2,4 трлн. евро, управлявани чрез гиганта Pimco и Allianz Global Investors. Двете дружества са управлявали и фондовете, които са обект на проверките.

Разследването на финансовия регулатор на Германия BaFin включва проверки в множество отдели на компанията, казват източниците на Ройтерс. Те говорят при условие на анонимност, тъй като разследването продължава.

Служителите на BaFin проучват степента, до която ръководителите на Allianz извън подразделението за фондове са знаели или са участвали в събития, довели до милиардни загуби.

Говорител на Allianz във вторник коментира, че компанията е в постоянен контакт с BaFin по всички въпроси, включително структурираните алфа фондове. "Това е абсолютно нормален процес", посочва говорителят.

Източниците казват, че германското разследване в момента е във фаза на установяване на факти и включва няколко души, но се е ускорило, откакто Allianz обяви проверката на американското правосъдно министерство на 1 август.

Застрахователят заяви миналия месец, че е преоценил рисковете, свързани със средствата, след като се обърна към Министерството на правосъдието, и е заключил, че въпросът може да засегне съществено бъдещите му финансови резултати.

Различните разследвания и съдебни дела се въртят около структурираните алфа фондове на Allianz Global Investor, които обслужват пенсионни фондове от САЩ. Фондовете са продавани и на европейски инвеститори.

След като пандемията от коронавирус срина пазарите, това се отрази и на фондовете, като в някои случаи спадът надвишава 80%.

Загубите от лошите залози и опции са толкова големи, че Allianz затвори два фонда през март 2020 г., които бяха на стойност 2,3 млрд. долара в края на 2019 г. Загубите при други фондове накараха някои инвеститори да изтеглят останалото от парите си.

Инвеститори са завели 25 съдебни дела с искане за компенсиране на щети в размер на 6 млрд. долара. В исковете си те казват, че Allianz се е отклонил от стратегията си за осигуряване на защита срещу спадове на пазара. Адвокатите на Allianz посочват, че продуктите са сложни и инвеститорите са били наясно, че има рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още