IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Ще има силни ограничения за неваксинирани

Гърция въведе нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на Covid-19 за неваксинирани

20:32 | 02.11.21 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessandro Serran/AGF/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessandro Serran/AGF/Bloomberg

Ще има "строги ограничения за тези, които не са ваксинирани“, е заявила германският канцлер Ангела Меркел пред изпълнителния борд на своята  партия CDU по информация на ntv. Тя била изключително загрижена за експоненциалния растеж на случаите от Covid-19. На срещата тя и изпълняващият длъжността федерален министър на здравеопазването Йенс Шпан са говорили за актуалната пандемична ситуация в страната. „Не са изключени ежедневни изследвания на работното място за неваксинирани хора. Ограниченията могат да надхвърлят 2G модела“, пояснява Меркел.

Регистрираните нови случаи в страната се увеличават от дни. Според института Robert-Koch седемдневната честота в момента е 153,7. Увеличава се заетостта на интензивните отделения с пациенти с коронавирус. Съществуват обаче огромни регионални различия. Тюрингия (306,5), Саксония (284,4) и Бавария (248,9) са с много висока честота - в Шлезвиг-Холщайн, от друга страна, стойността е значително по-ниска при 70,6. Само в Бавария има три области с заболеваемост над 600. В същото време процентът на ваксинация в цялата страна стагнира.

На този фон дебатът за бустерните ваксинации за населението набира скорост. Докато Шпан отново призова за т. нар. бустерна ваксинация за почти всички възрастови групи, Националната асоциация на лекарите (KBV) натисна спирачките. Шефът на KBV Андреас Гасен разкритикува факта, че политиците не се придържат към препоръката на Постоянната комисия за ваксинации (STIKO), че в момента с трета доза трябва да се ваксинират само всички над 70-годишни.

Президентът на STIKO Томас Мертенс заяви, че комисията проучва дали трябва да препоръча бустерна ваксинацията не толкова заради индивидуалната защита, а заради по-ниското разпространение на вируса сред населението. Той се позова на опита в Израел.

Здравните министри на провинциите ще обсъдят ситуацията в четвъртък и петък.

Междувременно гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви тази вечер нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на Covid-19 в страната, съобщава Ройтерс.

„Ограниченията ще засягат неваксинираните, защото те са в най-голям риск и трябва да има мерки, които да ги защитят". По-конкретно всички неваксинирани в частния и в публичния сектор ще бъдат задължени да си правят по два PCR или бързи теста седмично.

Освен това достъпът на неваксинирани лица в банки, обществени институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони ще става единствено след представяне на отрицателен PCR или бърз тест. Няма да има такива ограничения в хранителните магазини, аптеките и храмовете.
Увеличават се на 5 хиляди евро глобите за собствениците на заведения, които допускат неваксинирани в закритите помещения. Наказанието за нарушенията на разпоредбите включва и затваряне на заведението за 10 дни.

Плеврис каза, че въпреки епидемичния взрив страната не може да предприеме по-строги ограничителни мерки, доколкото 73 процента от населението е ваксинирано. Той каза, че "всички данни показват, че тези, които са се ваксинирали, са изправени пред 30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги отведе в интензивно отделение", а "над 85 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани".

Министърът каза, че от 5 ноември се отваря платформата за запазване на час за ваксинация с трета доза на всички лица над 18-годишна възраст, стига да са изтекли 6 месеца от втората доза на ваксината им. Гръцкото правителство започва и кампания за насърчаване на ваксинацията с телевизионни спотове с научни данни и със съобщения на мобилните телефони на неваксинираните.

Днес за втори пореден ден Гърция отчете рекорден денонощен брой новозаразени. За последните 24 часа в страната са регистрирани 6700 положителни теста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Има много евтино и доказано лечение. Нарича се ивермектин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 4
Venislav
преди 2 години
Еми ето ти друго решение.Всеки който не иска да се ваксинира, спира да плаща осигуровки и се съгласява че няма да получи помощ в държавна болница, освен ако не си плати пълното лечение. Така всеки човек си е сам отговорен. Може да има умрели по улиците, но пък все сам ще го е решил. Защо отнемаме дори това право на човек да реши как да живее и как да умре.Аз съм и напълно съгласен, лекар да отказва помощ. Както казах няма такова нещо като право на здравеопазване. Може да имаш право да търсиш здравеопазване, но няма как да заставиш друг човек да го предостави, иначе нарушаваш неговия свободен избор. Именно за това не виждам и проблем със задръстените болници и отказа на помощ. Проблема е с това че плащането в системата е задължително и това създава определени очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 4
Venislav
преди 2 години
Една и съща опорна точка с тези задръстени болници. Има достатъчно хора от сивия и черния сектор които ползват, да се започне от тамОбществено здраве няма, има индивидуално здраве. И въобще аз разбирам идеята и защо някой хора се попревъзбуждат от такива неща но това са опасни идеи и за тях самите. Играхме го тоя филм с тютюнопушещите, сега пък ограничаваме на базат медицинско решение. С интерес очаквам следващото, може да е на база собственост - имаш кола, значи цапаш и мърсиш обществения въздух, айде наказан :ДУтре грипа може да е враг номер 1, други ден втория ти бъбрек може да е част от общественото здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
По принцип изобщо не съм съгласен с Др. Ватников по някои теми, особено икономически, но по този въпрос е напълно прав. Аз се намирам в Нордрейн Вестфалия и в региона квотата на ваксинираните е над 80 %. Също така работя в болница и мога от първа ръка да кажа, че в момента се усеща ОГРОМНА разлика към подобрение спрямо първите две вълни. Пациентите са в пъти по малко, по рано интензивното се пръскаше по шевовете, а сега имаме точно двама тежко болни пациента. И да ви кажа - всичко без изключение са НЕВАКСИНИРАНИ. Данните за ваксинирани пациенти дето идват в интензивното идват от фалшиви сертификати. Нека не се залъгваме - ваксината помага!В Берлин имаше един случай на лекар дето искаха да го съдят понеже не искал да лекува в частната си практика неваксинирани и естествено за малко да го изядат с парцалите - дискриминация, изнудване и всичко останало. Стигна се до там, че въпросният лекар излезе по телевизията и каза ясно и отчетливо защо е постъпил така. Цитирам,, от солидарност към колегите лекари и мед. сестри, които изнемогват в болниците. " Всеки може да спори по форумите, но нека не се караме, а да дадем конструктивни решения. За момента скептиците към ваксинацията НЕ дават разумни предложение какво може да се направи. За добро или лошо ваксинацията е единственият начин кум момента да се справим с пандемията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
акцизът за неваксинирани с/у ковид19 ще бъде средно около 200-400 евра на година в ЕС ... :))) ... нема да минете с 200лв ... и всеки е свободен да не се ваксинира + ограничаване от определени обществени услуги - образование и достъп до някои обществени места + отказ на влизане в държави ... също така ще сте свободни да си лаете по форумите ... в общи линии натам вървят нещата след решенията на няколко съдебни състава в Европа ... общественото здраве е с приоритет пред твоето лично , така са устроени правилата , свободен си да напуснеш и идеш по света където не е така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
аз пък се заяждам , не съм лицемерен ... :))) ... отговори си на един въпрос ... в момента болниците са задръстени от лежащо болни с ковид (не от ковид) или от ваксинирани със странични ефекти ... ?! ... след това , ако искаш ще продължим разговорът , аджеба къде отива водата , която изтича от ръбът на плоската земя разположена на гърбът на кустенурката ... и по принцип не ми пука особено за хората решили да не се ваксинират , даже препоръчвам да продължават да се въздържат , нема се отметат от думи и решения ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
Venislav
преди 2 години
Нека да се направи такава сметка. Разхода за купуване на "безплатни ваксини" е пак от общия джоб пак се покрива от всички. Нека всеки който иска да се ваксинира да си плаща ваксината и всички бустерни дози. Иначе това е страхотна идея - акциз за неваксинирани - 200 лева на година. 1 милиард в хазната, идеално ще покрие всичко особено като няма и локдаун. И живота продължава по старо му. Ваксинирания си плаща ваксината, неваксинирания си плаща акциза.Чакам и отговор на въпроса защо почваме от неваксинирания а не от хората от сивия и черния сектор които не се осигуряват или се осигуряват минимално обаче ползват? Ако има хора към които да си недоволен трябва да е към тях, ако проблема е задръстена система и разходи.Интересно как дефинираш правата, защото такова нещо като право да влезеш в болница няма. Като цяло докторите не са длъжни на никой и ако утре всички напуснат, колкото и да викаш за правото си да влезеш в болница няма да има как, освен ако не искаш доктора да е роб на твоите права и да е задължен да те приеме. Правото на труд и обучение също не зависи от пандемията - зависи от това политиците да отворят страната. Даже локдауните и зелените сертификати застрашават правата на труд и образование. Страхът да не се заразиш от нещо не е нарушение на правата на труд и обучение. Заразните болести са неизменна част от нашето общество, не се спират с Ковид, и всеки може сам да прецени дали го е страх да отиде на работа или да пусне детето си на училище или да си седи вкъщи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
1. Плащал в системата не е равносилно на потребявал, разхода е МНОГО по-висок и се покрива от всички нас. 2. Спирането на икономиката НЕ е политическо решение, а социално, в момента няма места в болниците и *** по 200 души на ден! Въздържай се от подобни глупости, че било политическо решение! Именно, аз НЕ желая да плащам за някой неграмотен тyлyп, който плямпа антивакс глупости! Като иска да стои неваксиниран - тестове през 2 дни за да влезе някъде и това е. И да плаща по-високи здравни вноски с което да поеме тежестта от допълнителните разходи по него като влезе в болница! И като говориш за права, явно си мислиш, че само ти имаш, типично по балкански, а нашите права да влезе човек в болница за нещо различно от ковид, къде са?? А моето право децата ми да ходят на училище, а аз на работа, къде са?? Заради тълпа ба.й га.нювци само в "развитите" държави България и Румъния пак влизаме в локдауни, белите държави живеят вече почти нормално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
NZero
преди 2 години
Прозорец на Овертон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 3
NZero
преди 2 години
Хайде стига с тези опорки, а? Неваксинирани също се заразяват и заразяват. А относно задръстването - ковид и не ковид случаите са отделни потоци в болниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още