IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Ще има силни ограничения за неваксинирани

Гърция въведе нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на Covid-19 за неваксинирани

20:32 | 02.11.21 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alessandro Serran/AGF/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessandro Serran/AGF/Bloomberg

Ще има "строги ограничения за тези, които не са ваксинирани“, е заявила германският канцлер Ангела Меркел пред изпълнителния борд на своята  партия CDU по информация на ntv. Тя била изключително загрижена за експоненциалния растеж на случаите от Covid-19. На срещата тя и изпълняващият длъжността федерален министър на здравеопазването Йенс Шпан са говорили за актуалната пандемична ситуация в страната. „Не са изключени ежедневни изследвания на работното място за неваксинирани хора. Ограниченията могат да надхвърлят 2G модела“, пояснява Меркел.

Регистрираните нови случаи в страната се увеличават от дни. Според института Robert-Koch седемдневната честота в момента е 153,7. Увеличава се заетостта на интензивните отделения с пациенти с коронавирус. Съществуват обаче огромни регионални различия. Тюрингия (306,5), Саксония (284,4) и Бавария (248,9) са с много висока честота - в Шлезвиг-Холщайн, от друга страна, стойността е значително по-ниска при 70,6. Само в Бавария има три области с заболеваемост над 600. В същото време процентът на ваксинация в цялата страна стагнира.

На този фон дебатът за бустерните ваксинации за населението набира скорост. Докато Шпан отново призова за т. нар. бустерна ваксинация за почти всички възрастови групи, Националната асоциация на лекарите (KBV) натисна спирачките. Шефът на KBV Андреас Гасен разкритикува факта, че политиците не се придържат към препоръката на Постоянната комисия за ваксинации (STIKO), че в момента с трета доза трябва да се ваксинират само всички над 70-годишни.

Президентът на STIKO Томас Мертенс заяви, че комисията проучва дали трябва да препоръча бустерна ваксинацията не толкова заради индивидуалната защита, а заради по-ниското разпространение на вируса сред населението. Той се позова на опита в Израел.

Здравните министри на провинциите ще обсъдят ситуацията в четвъртък и петък.

Междувременно гръцкият министър на здравеопазването Танос Плеврис обяви тази вечер нова поредица от мерки, насочени срещу разпространението на Covid-19 в страната, съобщава Ройтерс.

„Ограниченията ще засягат неваксинираните, защото те са в най-голям риск и трябва да има мерки, които да ги защитят". По-конкретно всички неваксинирани в частния и в публичния сектор ще бъдат задължени да си правят по два PCR или бързи теста седмично.

Освен това достъпът на неваксинирани лица в банки, обществени институции, търговията на дребно, смесени пространства на заведения и фризьорски салони ще става единствено след представяне на отрицателен PCR или бърз тест. Няма да има такива ограничения в хранителните магазини, аптеките и храмовете.
Увеличават се на 5 хиляди евро глобите за собствениците на заведения, които допускат неваксинирани в закритите помещения. Наказанието за нарушенията на разпоредбите включва и затваряне на заведението за 10 дни.

Плеврис каза, че въпреки епидемичния взрив страната не може да предприеме по-строги ограничителни мерки, доколкото 73 процента от населението е ваксинирано. Той каза, че "всички данни показват, че тези, които са се ваксинирали, са изправени пред 30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги отведе в интензивно отделение", а "над 85 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани".

Министърът каза, че от 5 ноември се отваря платформата за запазване на час за ваксинация с трета доза на всички лица над 18-годишна възраст, стига да са изтекли 6 месеца от втората доза на ваксината им. Гръцкото правителство започва и кампания за насърчаване на ваксинацията с телевизионни спотове с научни данни и със съобщения на мобилните телефони на неваксинираните.

Днес за втори пореден ден Гърция отчете рекорден денонощен брой новозаразени. За последните 24 часа в страната са регистрирани 6700 положителни теста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 2
Venislav
преди 2 години
1. Неваксинирания също е плащал в системата. Не може да обвиняваш на тази база. Иначе отиваме на ниво - пиещия задръства, затлъстелия задръства и т.н По тази логика както написах преди, първото нещо което трябва да се проверки е дали има хора които не са плащали осигуровки. Ако системата не може да поеме и да обслужли всичко които надлежно да плащали в общата каца, проблема не е на плащащия.2. Спирането на икономиката е политическо решение, което не е ясно. както написах неваксинирани заразяват неваксинирани. И неваксинирани умират, което е лично решение. Отваряме държавата, оставяме неваксинираните намира и би трябвало проблема да с реши. Ако се отиде на обратно към проблема с болниците, може да се върнем към точка 1 и самия проблем на солидарната система в която всички сме задължени да плащаме.3. Не го плащате вие или ние а парите идват от всички. Ако всички бяха с лични вноски да се види, но кацата е обща. Разбирам проблема който възниква с натовареността на болниците, но в наличието на солидарна, задължителан система, просто няма как да се прехвърля върху която и да е прослойка от обществото. Той и Митьо Очите лежа в болница на скъпо струващо лечение без да е платил нищо и кой знае колко болни е преварил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какво пречи неваксинирания на ваксинирания ли? Веднага ще обясня: 1. Задръства болниците, ангажира целия ресурс и заради него не могат да се провеждат други лечения, операции и тн. 2. Спира икономиката, заради него има локдауни, училища не работят и хората са заети да гледат деца, вместо да работят. 3. Харчат ресурс - едно тежко лечение струва много пари, които всички ние плщаме. Сигурно има и още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
Venislav
преди 2 години
Да се чувстваш зле е възприятие. Тоест един български анти-ваксър (въпреки че в България няма как да има такива, предвид че населението е масово ваксинирано с всякакви ваксини още от бебе) може да се чувства зле от самия факт че е накаран да се ваксинира. Отделно не разбирам какво неваксинирания пречи на ваксинирания? Че няма да има кой да докара пицата до врата щото антиваксъра доставик е в болница ли? Ваксината не би трябвало да води до ограничаване на права на ваксиниран и на неваксиниран. Ваксинирания е защитен, неваксинирания заразява друг неваксиниран и така. Така или иначе ваксините не спират предаване или болдеуване, така че дори 100% ваксиниране пак ще имаме циркулация на Ковид и пак ще имаме ваксинирани каращи тежко. Или тогава ще се делим на 2, 3,4 доза и ще се обвиняваме на база дози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
В цял свят, във ВСИЧКИ развити страни хората се ваксинираха, само Ба.й Га.ню тука дрънка глупостите! Явно в тези страни са зле, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Айде да не говориш от името на мнозинството, а? Или си на принципа на онова професорче от Бесепе, което каза, че 80% от населението са де.би.ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Някои ваксинирани минават нещата безсимптомно, с което заразяват много повече хора !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 3
Един Българин
преди 2 години
Брателнце, да си жив и здрав, несе заяждам, но както ти имаш опит като единиче случай, така всички ние имаме опит като мнозинство и опитът ни хич не е в полза на т.нар. "ваксини". Една позната изгуби бебето си след боцкане бременна, защото докторът и казал че така е по-добре за плода. Пиши го на "страничните ефекти" и случайно ако беше само това. Виж статистиката, която се цитира в статията:"30 пъти по-нисък риск от тежко заболяване или заболяване, което да ги отведе в интензивно отделение", а "над 85 процента от пациентите в интензивните отделения са неваксинирани" --> ако поне малко математика си учил че видиш противречие около 17 пъти (под 2 срещу 30). Абсурдно е без аргументи да ни карат сами да се качваме в катафалките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
точно ... !! ... аз им давам кураж ... щото може някой да се разколебае ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 3
Iblis
преди 2 години
Как тирания. Меркел казва: Ограниченията ще засягат неваксинираните, защото те са в най-голям риск и трябва да има мерки, които да ги защитят". Мислят за здравето на неваксинираните ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
Venislav
преди 2 години
Наистина защо да не оставим неваксинираните намира. Неваксинирани умират, неваксинирани се заразяват, ми страхотно значи ваксинираните гледат сеир. Това изглежда най-добрия вариант и в даден момент ще има естествено решение на проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още