IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО одобри за спешна употреба ваксината на Novavax срещу коронавируса

Компанията вече прави изпитания как ще действа ваксината срещу новия омикрон вариант

22:45 | 17.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Световната здравна организация (СЗО) одобри за спешна употреба нова ваксина срещу коронавируса. Става дума за препарата CovovaxTM, произведен от базираната в САЩ компания Novavax и от Серумния институт в Индия, предава Асошиейтед прес.

Така се проправя пътя за включването на ваксината в подкрепяната от ООН програма за доставка на ваксини срещу коронавируса за бедните страни по света.

Механизмът Covax има договор за получаването на 1,35 млрд. дози от ваксината на Novavax, произведени в Серумния институт в Индия. Сега въпросът е доколко институтът ще се справи с тази поръчка.

Ваксината е деветата, която получава разрешение за спешна употреба от СЗО. Препаратът е много различен от ваксините, които са вкарани досега в широка употреба срещу коронавируса. Това е протеинова ваксина, произведена с по-стара технология, използвана от години за производството на други видове ваксини.

Базираната в щата Мериленд Novavax използва генно инженерство, за да създаде безвредни копия на коронавирусния спайк протеин в клетки на насекоми. Учените го извличат, пречистват и после го смесват с вещество, стимулиращо имунната система.

Ваксината се прилага в две дози.

Досега тя е получила разрешение за спешна употреба в Индонезия и във Филипините. Очакват се решенията на Европейската агенция по лекарствата и Великобритания, както и на американската Агенция за храни и лекарства.

Миналото лято Novavax съобщи, че изследване с участието на 30 000 души в САЩ и Мексико е показало, че ваксината е безопасна и че е 90 процента ефективна срещу симптоматична инфекция с по-ранни варианти на коронавируса. Друго изследване във Великобритания с участието на 15 000 души показа сходни резултати.

Изследване на поставена бустерна доза 6 месеца след последната от първите 2 дози показва, че антителата срещу коронавируса са достатъчни, за да се справят със силно заразния делта вариант.

Сега Novavax прави изпитания как ще действа ваксината срещу новия омикрон вариант и подобно на други производители подготвя и адаптирана ваксина за по-добро справяне с него.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
А Съпътника коги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Това е ваксината. Ще ни пресъздаде като ангелчета с крила, подобни на насекоми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още