IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качински: Германия опитва да превърне ЕС в "Четвърти германски райх"

"Четвърти германски райх" няма негативни конотации - свързва се със Свещената римска германска империя, уточни полският вицепремиер

13:51 | 24.12.21 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Ярослав Качински. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ярослав Качински. Снимка: Архив Ройтерс

Германия иска да превърне Европейския съюз в "Четвърти германски райх", заяви лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински в интервю, за полския всекидневник Gazeta Polska, известен със своята крайнодясна ориентация, пише БТА, позовавайки се на информация на Франс прес.

Има страни, които не гледат с ентусиазъм на перспективата за създаване на Четвърти германски райх на основата на Европейския съюз, изтъква той.

Според Качински, който е и вицепремиер, отговарящ за националната сигурност, терминът "Четвърти германски райх" няма негативни конотации, тъй като тук се има предвид не Третият райх (нацистка Германия), а Свещената римска германска империя.

По време на скорошната визита на новия германски канцлер Олаф Шолц в Полша полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че идеята на управляващата коалиция в Германия да работи за по-голямо федерализиране на Европейския съюз е утопична и опасна, припомня Франс прес. Моравецки изтъкна тогава, че Полша подкрепя идеята за Европа на суверенните държави.

"Ако ние, поляците, се съгласим с подобна съвременна форма на подчинение, ще бъдем унижавани по различни начини", категоричен бе Качински, който според мнозина е "мозъкът" зад всяка важна промяна в Полша.

Лидерът на "Право и справедливост" разкритикува и Съда на Европейския съюз, който според него е основният инструмент за налагането на идеите на федерализма. Съдът на Европейския съюз "може да тълкува европейското право и да извлича от него откровено превратни заключения. Той го прави", изтъкна Качински.

Съдът наложи на Полша да плаща дневни глоби от 500 хил. евро, тъй като отказва да затвори въглищна мина, и 1 млн. евро заради отказ от правна реформа, гарантираща върховенството на закона.

Между Брюксел и Варшава от дълго време има неразбирателство, като една от основните причини за него е реформата на полската съдебна система, инициирана от "Право и справедливост", която е на власт в Полша от 2015 г. 

В началото на декември и унгарският премиер Виктор Орбан също критикува идеите за федерализация на ЕС в свой блог. Дисциплинираните германци и непокорните унгарци имаха обща цел - Европа на нациите, написа той по повод "смяната на караула" в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тоя май забрави, като бяха на картофена диета кой ги направи хора! Храни куче да те лае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
"Винаги трябва да имат външен враг, който ги заплашва ... " ...........хаха , това изобретение е патентовано преди руснаците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Руснаците винаги лъжат и винаги се изкарват жертви. Винаги трябва да имат външен враг, който ги заплашва току виж руснаците не се усетили за да започнат да обезглавяват кремълските нацисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
alex8712
преди 2 години
Извинявай, забравих, че за *** ВСВ започва '41год, а не '39год. като си разделят с Хитлер Полша. Руска му работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
за САЩ-НАТО ли думаш ... щото ми се чини , че Русия май няма войски в Мексиканския залив .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
alex8712
преди 2 години
Колко да не сме - агресор заплашва с инвазия и окупация друга европейска страна, натиска да получи сфери на влияние... Същият агресор изисква писмени гаранции и в следващия момент заявява, че дори и да ги получи няма да им вярва. Мдам, определено някой живее 70 години назад в миналото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Случилото се след 1939-та година беше резултат от огромното напрежение и несъгласие на немците, с което другите велики сили ги грабеха и обедняваха докато ги докараха до абсолютна мизерия. Наистина аналогията с нашето съвремие, като че ли става все по-голяма с всяка изминала година. Европейците обедняват и все повече чувстват недоверие към самозабравилите се европейски институции, чието всяко едно действие е в ущърб и вреда на семейният бюджет на европееца. Но уж каузата си заслужавала.... Само че това поне извън Германия отдавна не работи. Не искаме европейски политики, действия и закони, които да водят до оскъпяване на всичко. Не искаме мизерни лъжливи подаяния уж за енергийно бедни или застрашени. Всичко е абсолютна лъжа. Искаме спиране на безумните политики на зелените наркоманчета докато се намери начин цената за тях да не се плаща от семейните бюджети на европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
Като гледам мерките баш сме си 39-та. Жестока тирания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
сега не сме 39а , алоооу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Качински като не иска 4-ти райх, може да получи 3-тия райх. Русия едва ли ще има нещо против с Германия да си разделят Полша. Всичко може да се уреди много бързо. Орбанчо и малката му Унгария може пък да бъде анексирана за един ден, за да се предпази немскоговорящите в региона. Добре е човек, да не губи връзка с реалноста и да си знае възможностите, защото като заиграят големите шамари, никой няма да те пита кво си имал предвид с тези райхове, нации и унижения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още