IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски град процъфтява благодарение на COVID, но спори за управлението на парите

Властите в Марбург предлагат да се намали корпоративният данък за компании като BioNTech, но опозицията не е съгласна

08:30 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Докато затварянията заради пандемията разтърсваха градове в цял свят германският Марбург беше връхлетян от неочакван късмет, който превръща старинния университетски град с павирани улици и замък на хълма в дългосрочен победител от кризата, пише Bloomberg.

Завод за ваксини срещу COVID-19, опериран от BioNTech, помага за създаването на повече работни места и приходи за града с около 80 хил. души население, който се намира в зелена хълмиста провинция, на около 90 км от Франкфурт. Данъчните постъпления за 2021 г. набъбнаха до 480 млн. евро, което се равнява на около 6000 евро на жител, и надминават четирикратно първоначалните прогнози на градския съвет.

„Изведнъж получихме невъобразими средства“, казва кметът Томас Шпайс. „Бяхме много щастливи“, че BioNTech се разрасна тук, допълва той. Германия Германия

Но както често става с неочакваното богатство, последвали спорове. Коалицията, която управлява градския съвет, се раздели през декември, само две седмици след финализирането на съюза, заради спор как да се управляват средствата.

От едната страна, това са били социалдемократите на Шпайс, Зелените и още една екологична група на име Klimaliste. Те искали корпоративният данък да бъде намален с над 10%, за да се смекчи бремето за разтревожената от пандемията бизнес общност, както и да се насърчат повече инвестиции и да се привлекат и други компании в региона.

Ходът трябвало също така да е в унисон с подобни инициативи в конкурентни хъбове на BioNTech като Идар-Оберщайн и Майнц, където се намира централата на компанията. Те също намалили данъците, подлагайки Марбург на натиск да последва примера им.

Но партията „Левица“, която има седем представители в 59-местния съвет, се противопоставила на идеята да се позволи на големите компании да получат дял от значителните средства. Някои жители на Марбург също възразили, като стотици подписали петиция срещу данъчните промени, съобщават местни медии. Германия Германия

„Не е желателно компания, която генерира толкова огромни печалби по време на пандемията, да бъде възнаграждавана с данъчни облекчения“, смята Ренате Бастиан, ръководител на парламентарната група на „Левица“ в града. „Очакваме известно ниво на отговорност тук“, допълва тя.

Самата партия „Левица“ не е единна в противопоставянето си по въпроса. Трима нейни представители гласували срещу бюджета на Марбург за 2022 г., а четирима се въздържали, предизвиквайки криза в местната управа.

Политическите разногласия показват силата, в която се е превърнала BioNTech в Германия както на местно, така и на национално ниво.

Създадена през 2008 г. от съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, ролята ѝ в борбата с пандемията изстреля компанията от мрака до национален шампион. Тя е допринесла с около половин процентен пункт за растежа на най-голямата икономика в Европа през миналата година. Германия Германия

Марбург беше в добра позиция да се възползва от разрастването на BioNTech в края на 2020 г., когато ваксината ѝ срещу COVID получи одобрение. Стар завод на Novartis в покрайнините на града бил свободен и имало готов контингент от квалифицирани служители с дълъг опит в имунологията и производството на ваксини.

Връзките на града с вирусологията датират отпреди повече от век, по времето на Емил Фон Беринг. Пруският учен, който е носител на първата Нобелова награда за медицина през 1901 г., основава компанията Behringwerke в града през 1914 г., за да произвежда ваксини и други превантивни медикаменти и да провежда изследвания за засилване на имунната система за борба с болести.

Градът се прочува в света на вирусологията през 1967 г., когато смъртоносна болест като Ebola беше наречена вирусът от Марбург, след като зарази учени при епидемия в лаборатория. Германия Германия

Сърцето и душата на Марбург и основата на бизнес успеха му е неговият университет, който е основан през 1527 г. и е академичният дом на политическия теоретик Хана Аренд, на руския поет Борис Пастернаг и на германския философ Юрген Хабермас.

Тази дълга традиция помага на Марбург да задържи старинния си характер с център, който е лабиринт от стъпала и виещи се улички. Разделен на горен и долен град, два асансьора осигуряват съвременна алтернатива на прекосяването на стръмните улици.

Но около внушителния замък от 10-и век историческият център е осеян с таверни и кафенета, използвани от студенти в университета, съставляващи около една пета от местното население. Извън градския център оригиналният завод на Behringwerke се е превърнал в съвременен индустриален парк, включващ завода на BioNTech, както и обекти на биотехнологичните компании CSL Behring, GSK Vaccines и Siemens Healthineers. В сектора работят около 6000 души в Марбург. Германия Германия

„Компаниите в Behringwerke винаги са имали близки връзки с местните ръководители, за да приведат в съответствие плановете си за разрастване и да гарантират устойчиво работно място“, коментира BioNTech в комюнике.

В кметството, което датира от 16-и век, кметът Шпайс казва, че е справедливо BioNTech да се възползва от данъчните облекчения, но настоява, че последиците от хода ще бъдат усетени в града на фона на усилията му да насърчи създаването на биофармацевтичен клъстер в региона.

„Логично е големите корпорации да се възползват от това, но ползите за по-малките компании също са много по-силни. Именно тук ефектът е най-забележим“, отбелязва Шпайс.

Първоначалните признаци са обещаващи. BioNTech, която придоби завода в Марбург през ноември 2020 г., съобщава, че планира да инвестира около 50 млн. евро там тази година и да създаде още 250 позиции, за да разшири броя на служителите си в най-големия си германски завод за ваксини с 50%. Германия Германия

Марбург очаква данъчни постъпления за 2022 г. от 286,5 млн. евро, над два пъти повече от периода преди идването на BioNTech. Шпайс казва, че това е „много консервативна“ прогноза.

„Очакваме да получим много повече и тази година спрямо предишни години, дори след намаляването на данъка“, отбелязва кметът на града.

В същото време някои членове на местната партия „Левица“ продължават да негодуват.

„Град като Марбург трябва да се противопоставя на големи компании като BioNTech“, а не да се оставя да бъде въвлечен в надпревара за намаляване на данъците, смята Бастиан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още