IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще налее милиарди евро за стабилизиране на държавната EDF

Френското правителство ще подкрепи компанията, за да може тя да изпълни плановете за нови реактори

18:18 | 18.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френското правителство ще отпусне 2,1 млрд. евро на държавната ядрена компания EDF, за да преодолее финансовите трудности и да посрещне разходите за строеж на нови реактори, пише Politico. "Решението за увеличението на капитала ще отвори нова страница в историята на EDF", коментира френският министър на икономиката Брюно льо Мер пред журналисти.

Средствата ще помогнат на ядрената компания да стабилизира финансовите си потоци и да инвестира в бъдещето и да бъде в състояние да реализира плановете, които са ѝ възложени, пояснява още той.

Операцията на френското правителство ще бъде сигнал и към инвеститорите, уверен е още френският икономически министър, цитиран от Ройтерс. От началото на годината акциите на компанията загубиха 19% от стойността си. Разочарование за пазарите донесоха редица съобщения с очаквания за намаляване на производството и за проблеми по отношение на управляваните ядрени реактори.

"Можете да имате доверие в EDF", коментира обаче днес пред френското радио RTL Брюно льо Мер.

Техническите проблеми около ядрените централи са в тежест на финансовото състояние на EDF в последните месеци. Компанията не можа и да се възползва в пълен обем от рекордните цени на електроенергията в Европа. Държавата задължи EDF да продава електроенергията на цени под пазарните, за да може да смекчи ефекта за потребителите.

Президентът  Еманюел Макрон не поиска да се натовари и с растящите цени на електроенергията броени месеци преди президентските избори, на които той ще се бори за втори мандат.

Миналата седмица Макрон анонсира и своите планове за възраждане на ядрената енергетика, които предвиждат изграждането на поне шест нови реактора в следващите десетина години. Според изчисленията на Брюно льо Мер цената им би била около 52 млрд. евро.

Френската държава държи дял от 83,9% от EDF, допълва Politico. Европейското издание припомня, че Париж и ЕК водеха преговори за реформа в ядрената компания, която да гарантира, че тя спазва европейските правила за конкуренцията. Разговорите обаче замряха през миналото лято.

Претендентите за поста на Макрон нееднократно са повтаряли своите искания за пълната национализация на EDF по време на кампанията. На този етап от френското правителство не коментират подобна хипотеза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още