IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP ще произвежда в Германия керосин от мазнина за готвене

Използваните мазнини и масла са предимно от растителен произход, а малка част - от животински

15:31 | 21.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Британската компания за производство на минерални масла и енергия BP вече ще произвежда авиационно гориво с малки количества остатъчна мазнина за готвене в Емсланд (историко-географски регион, територия на река Емс в западна Долна Саксония и в северозападна Северен Рейн-Вестфалия - бел. ред.). Биосуровините идват например от столове или ресторанти. Говорител обяснява, че това са използвани и остатъчни мазнини и масла, например от фритюрници, остатъци от готвене и отпадъци от биомаса. По-късно в понеделник BP ще обяви началото на производството в рафинерията в Линген. Според компанията това е първият по рода си завод в Германия, който може да произвежда индустриално използваеми количества.

Използваните мазнини и масла са предимно от растителен произход, а малка част - от животински. Те се комбинират до допустимото съотношение от 5% с въглеводородите от суровия нефт за нормален керосин. По време на последващото изгаряне емисиите на CO2 от биокеросина са подобни на тези от изцяло изкопаемото авиационно гориво, но тъй като мастните компоненти вече са били в материалния цикъл преди това, се твърди, че общият климатичен баланс е по-добър.

За разлика от отглеждането на енергийни култури като рапица или соя за производство на биогорива, тук липсва проблемът с конкуренцията на почвата с хранителните продукти, казва представител на BP. „Това не е проблем, защото използваните мазнини и масла за готвене вече са в обращение". Сертифицираните доставчици на биологични суровини обаче ще трябва да докажат, че в тях няма палмово масло.

Според говорителя вече има клиенти за биокеросина, но BP все още не дава подробности. Членът на борда на директорите за Европа и ръководител на рафинерията Арно Апел обясни, че авиокомпаниите могат да използват авиационното гориво със съдържание на мазнини „незабавно, без техническо преобразуване". Британската компания се стреми да постигне глобален пазарен дял от една пета.

Едва през октомври тогавашният германски министър на околната среда Свеня Шулце откри в западната част на Долна Саксония още един завод за постигане на по-добър екологичен баланс в авиационната индустрия. Проектът на организацията с нестопанска цел за опазване на климата Atmosfair във Верлте обаче се занимава с производството на синтетичен керосин, за който се предполага, че в крайна сметка е напълно климатично неутрален. При този процес въглеродът, получен от CO2 във въздуха или от отпадъците, и водородът, получен от водата, отделена при зеленото електричество, реагират, за да се получи "изкуствено" гориво.

Производствените количества обаче са все още сравнително малки. Lufthansa е първият клиент, а зареждането ще става от летището в Хамбург. Големите петролни и газови компании искат да превърнат алтернативните горива и навлизането във водородна икономика в нов стълб за бизнеса си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Е нали преди ел автомобилите ,бяхме на биодизел , какво е толкова новото Само дето това което се сипва по фритюрниците стана много скъпо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още